Hrvatska i Slovenija bez dogovora o nuklearnom odlagalištu

Delegacije Hrvatske i Slovenije nisu danas postigle dogovor o zajedničkom odlagalištu radioaktivnog otpada na lokaciji Vrbina, saznaje Srna.

Nakon sastanka na Bledu, hrvatski ministar zaštite okoline i energetike Tomislav Ćorić rekao je da za Hrvatsku nije logično odlagalište Vrbina.

On je naveo da bi ovo odlagalište bilo isključivo za nuklearni otpad, te da bi u tom slučaju Hrvatska trebalo da razmišlja o odlagalištu za institucionalni otpad.

Na konstataciju novinara da se lokaciji Čerkezovac na Trgovskoj gori protivi BiH, Ćorić je rekao da će BiH imati priliku da primjedbe za ovaj, kao i za svaki drugi projekat uputi kada se bude razmatrao uticaj na životnu sredinu.

On je, komentarišući napomenu novinara da se na samo 900 metara u Republici Srpskoj nalazi Park prirode “Una”, rekao da u “Dvoru nije park prirode”.

Na Bledu su danas i članovi Udruženja “Grin tim” iz Novog Grada, koji su pratili ishod razgovora i namjeravaju da se sastanu sa hrvatskim resornim ministrom.

“Mi ovdje danas ne protestujemo. Kako izgleda kada protestujemo pokazali smo u petak, 27. septembra, kada je oko 2.000 okupljenih u Novom Gradu reklo ne radioaktivnom otpadu, iskorištenim izvorima i nuklearnom gorivu iz Nuklearne elektrane Krško”, rekao je predsjednik “Grin tima” Mario Crnković.

Sa protesta u Novom Gradu u petak, 27. septembra, građani su poručili da radioaktivnom otpadu nije mjesto u dolini rijeke Une.

Na protu su zajedno bili građani i predstavnici vlasti opština i gradova u slivu rijeke Une u Republici Srpskoj i Federaciji BiH, aktivisti iz Lukavca i više ekoloških udruženja iz Hrvatske.

Hrvatska planira da radioaktivni otpad odlaže na Trgovskoj gori u neposrednoj blizini Novog Grada i svega 900 metara od zaštićenog područja – Parka prirode “Una”, čime bi bilo ugroženo oko 300.000 stanovnika u slivu ove rijeke.(Vijesti.ba / NN)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.