Policija u Hong Kongu ispalila vodene topove i suzavac na demonstrante

Demonstranti u Hong Kongu bacali su benzinske bombe na policiju tokom protesta u utorak, a policija je uzvratila ispaljivanjem vodenih topova i suzavaca, što predstavlja direktan izazov kineskom predsjedniku Xi Jinpingu povodom 70. godišnjice osnivanja Narodne Republike Kine.

Policija pokušava rastjerati demonstrante koji su bacali benzinske bombe ispred centralnih vladinih ureda u području Admiraltyja u Hong Kongu i naredili su evakuaciju zgrade Zakonodavnog vijeća, koju su aktivisti prije nekoliko sedmica uništili.

Policija je saopćila da su “pobunjenici” koristili korozivnu tečnost u Tuen Munu na zapadu Novih teritorija, “nanoseći povrede više policajaca i izvještača”. Detalji nisu bili odmah dostupni.

Na teritoriji pod kineskim vladavinom protesti su prisutni već sedmicama, a često postaju nasilni, dok vlasti pokušavaju da spriječe aktiviste da upropaste paradu u Pekingu u vrijeme kada se centralna vlada bori protiv trgovinskog rata SAD-a i usporavanja ekonomije.

Mirni protesti postali su haotični kada je policija počela da ispaljuje suzavac ispred poznatog taoističkog hrama u stambenom kvartu Wong Tai Sin. Najmanje osam motocikala je zapaljeno.

Skoro četiri mjeseca uličnih sukoba i demonstracija uvelo je ovu bivšu britansku koloniju u njenu najveću političku krizu u nekoliko zadnjih decenija i predstavlja najveći izazov za predsjednika Xia od njegovog dolaska na vlast.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.