Nakon povlačenja ranitidina, još nepoznat utjecaj lijeka na dugogodišnje korisnike

Nakon što je iz apoteka u Bosni i Hercegovini počelo povlačenje lijekova koji sadrže ranitidin jer je u njihovom sastavu pronađena supstanca koja bi mogla uzrokovati rak, još nisu dostupne informacije o potencijalnim opasnostima za ljude koji su bili dugogodišnji korisnici ovih lijekova.
Naime, kako saznajemo, prije svega Evropska agencija za lijekove (EMA) još nije radila istraživanje ovog lijeka na ljudima, već je na osnovu ispitivanja na životinjama u ranitidinima pronađeno aktivno onečišćenje pod nazivom N-nitrozodimetilamin (NDMA).

Prema listi lijekova koji imaju dozvolu za prometovanje u BiH, građanima BiH dostupno je 19 lijekova koji sadrže ranitidin, a kompletna lista dostupna je na stranici Agencije za lijekove BiH. Među ovim lijekovima Ranibos, Ranisan i Ranital najčešće su korišteni među građanima BiH.

Iz Agencije za lijekove BiH govore nam kako oni lijekovi koji se preventivno povlače više ne trebaju biti u apotekama. Kako je do sada saopćeno, sa bh. tržišta povučeni su Ranitidin, Ranisan, Ranobel i Ranibos. Tačne informacije o količinama lijekova koji su povučeni nismo dobili iz Agencije.

“NDMA je potencijalni kancerogen na osnovu ispitivanja na životinjama. Prisutan je u određenoj hrani i vodi, međutim ne očekuje se da je štetan kada se unosi u vrlo malim količinama. Evropska agencija za lijekove će proučiti podatke kako bi procijenila jesu li bolesnici koji koriste ranitidin pod bilo kakvim rizikom od NDMA, te će obavijestiti javnost čim informacije budu dostupne”, kazali su nam iz Agencije.

Kako dalje pojašnjavaju, lijekovi koji sadrže aktivnu supstancu ranitidin široko se primjenjuju kod pacijenata sa stanjima kao što su žgaravica i želučani ulkusi kako bi se smanjilo stvaranje želučane kiseline.

“Na našem tržištu dostupni su i drugi lijekovi koji se koriste za ova stanja, a među njima su oni koji se izdaju bez recepta. Ranitidin je 40 godina prisutan na tržištu i trenutne mjere su korak dalje po pitanju sigurnosti lijeka, naročito ako znamo da je u pitanju potencijalni, a ne potvrđeni kancerogen kod ljudi”, ističu iz Agencije.

Iz kompanije Bosnalijek, čiji lijek Ranibos je povučen s tržišta, također nam nisu mogli reći da li postoji potencijalna bojazan za ljude koji su koristili lijekove u čijem sastavu je ranitidin.

“Bosnalijek, kao društveno odgovorna kompanija koja u svom poslovanju prije svega vodi računa o zdravlju pacijenata, izvršila je preventivno povlačenje sa tržišta određenog broja serija gotovog lijeka Ranibos. Kompanija je donijela ovakvu odluku iako Evropska agencija za lijekove nije izdala nalog za povlačenje proizvoda sa tržišta, ali je sve proizvođače lijekova obavijestila o saznanjima do kojih se došlo na nivou ove agencije i koracima koje je potrebno poduzeti u otklanjanju potencijalnog rizika. Važno je napomenuti da je sporni proizvođač supstance ranitidina do 19. septembra ove godine bio nosilac certifikata CEP kojeg je izdao Evropski direktorat za kvalitet lijekova kojim je bila potvrđena njegova usklađenost sa zahtjevima kvaliteta ovog krovnog tijela na nivou EU. Bosnalijek generalno za većinu svojih sirovina ima alternativne dobavljače, a nakon povlačenja spornih serija kompanija će nastaviti distribuciju lijeka koji sadrži aktivnu supstancu drugog dobavljača, bez onečišćenja spornom materijom NMDA, čime će se omogućiti nastavak nesmetanog snabdijevanja pacijenata našim lijekom”, kazali su nam iz Bosnalijeka.

S druge strane, bh. farmaceutska kuća ZADA Pharmaceuticals saopćila je korisnicima da je njihov preparat pod nazivom Ranid siguran za upotrebu. Kako navode, sigurnost njihovog preparata dokumentovano je potvrdio proizvođač ranitidina.

Lijekovi s ranitidinima također su povučeni i s tržišta naših susjednih zemalja, ali i u brojnim evropskim državama. Jasnije informacije o sigurnosti ovih lijekova bit će poznate nakon detaljnih analiza Evropske agencije za lijekove.

Važno je naglasiti da se korisnici lijekova koji su povučeni s bh. tržišta trebaju obratiti svome ljekaru ili farmaceutu kako bi dobili zamjenski lijek.

JU “Apoteke Sarajevo”, zajedno s drugim apotekama u BiH, postupile su u skladu s instrukcijama Agencije za lijekove BiH o povlačenju ranitidina.

“Sve serije lijeka INN-a ranitidin su odmah povučene iz prometa. Većina građana je upoznata s povlačenjem, a oni koji to još uvijek nisu, dobijaju adekvatnu i pravovremenu informaciju od naših uposlenika”, kazali su nam iz JU “Apoteke Sarajevo”.

Kada je riječ o NDMA i srodnim supstancama, podsjećamo da su ova onečišćenja prošle godine pronađena u određenim sertanima, lijekovima za snižavanje krvnog pritiska, što je dovelo do povlačenja nekih lijekova te u konačnici do postavljanja novih strogih proizvodnih zahtjeva za ove lijekove.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*