Sud BIH: Naredne sedmice žalbe na presude za ratne zločine i terorizam

Iznošenje žalbe na prvostepenu presudu Saši Cvetkoviću, osuđenom na 12 godina zatvora zbog ubistava i silovanja civila romske i bošnjačke nacionalnosti u ljeto 1992. na području Srebrenice i Bratunca, zakazano je u ponedjeljak, 7. oktobra, pred Apelacionim odjeljenjem Suda Bosne i Hercegovine.

Cvetković je u martu ove godine osuđen za ubistva Alage i Mejre Halilović, civila romske nacionalnosti, u mjestu Kolonija kod Srebrenice, kao i za silovanja dvije osobe, počinjena u junu 1992. u Bratuncu.

Narednog dana planirano je iznošenje žalbe na osuđujuću presudu Maksimu Božiću i Edinu Hastoru, koji su proglašeni krivima zbog planiranja terorističkog napada u Istočnom Sarajevu i Tuzli. Božiću je izrečena kazna od četiri godine, a Hastoru od dvije i po godina zatvora.

Božić i Hastor su proglašeni krivima da su, kao pripadnici radikalnog selefijskog pokreta, u kontaktu s drugim osobama, nabavljali oružje i eksplozivna sredstva, te planirali i pripremali izvršenje terorističkog napada na području BiH.

Istog dana će biti iznošene žalbe na presudu Slavku Milovanoviću, kojeg je Državni sud u februaru ove godine oslobodio optužbi da je u maju 1992. počinio zločin protiv čovječnosti u selu Rešagići kod Srebrenice.

U četvrtak je planirano ročište na kojem će biti iznesene žalbe na presudu Sretku Paviću, osuđenom na 13 godina zatvora za učešće u ubistvima pet civila počinjenim u ljeto 1992. u selu Rizvanovići.

Sljedeće sedmice bit će nastavljena suđenja za zločine u Zvorniku, Konjicu, Sanskom Mostu, Foči, Ilijašu i Ljubuškom, javlja BIRN.

(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*