Preminuo osnivač rock benda Lynyrd Skynyrd, autor klasika “Sweet Home Alabama”

Američki muzičar Larry Junstrom, osnivač benda Lynyrd Skynyrd i autor klasika “Sweet Home Alabama”, pronađen je mrtav u 70. godini.Uzrok smrti još nije poznat, a članovi benda emotivnu objavu o smrti kolege podijelili su na društvenim mrežama.

“Napustio nas je veliki čovjek i veliki basista”, napisali su. “Bio je jedinstven, čestiti saputnik na putovanjima i sjajan prijatelj koji je svojim humorom uvijek popravljao naše raspoloženje. Imao je veliko srce za sve u njegovom životu. Niko ga nikad neće moći zamijeniti”.

Poslali su izraze saučešća njegovoj supruzi Thaniji i cijeloj porodici i poručili da će im jako nedostajati dragi prijatelj i partner.

Junstorm je zajedno sa svojim školskim prijateljima, pjevačem Ronnijem Van Zantom, bubnjarom Bobom Burnsom i gitaristima Garyjem Rossingtonom i Allenom Collinsom osnovao Lynyrd Skynyrd 1964. godine. Tada je bend nosio ime My Backyard.

Burnsa je nakon smrti zamijenio Artimus Pyle, a Ronnie Van Zant i prateći vokal Steve Gaines poginuli su u avionskoj nesreći 1977. godine. Bend se ponovno osnovao godinu dana kasnije s Johnnyjem Van Zantom kao glavnim pjevačem grupe.

Larry je s grupom nastupao 40 godina, a u penziju je otišao 2014. godine zbog povrede ruke. Napisao je neke od poznatih hitova poput “Sweet Home Alabama”, “Caught Up in You”, “Hold on Loosely”…

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*