Iran se protivi svakoj eventualnoj turskoj vojnoj operaciji u Siriji

Iransko ministarstvo vanjskih poslova u utorak je objavilo saopćenje u kome naglašava protivljenje Teherana svakoj vrsti vojne operacije Turske u Siriji.

U saopćenju se navodi da poduzimanje takve akcije ne bi odagnalo turske sigurnosne brige, nego bi stvorilo goleme finansijske i ljudske gubitke.

Stoga je Iran protiv svake vrste eventualne vojne operacije u Siriji, dodaje ministarstvo.

Navodeći da je američko prisustvo u Siriji “nelegalno”, u saopćenju se kaže da odluka Washingtona da privede kraju okupaciju sirijskih teritorija i povuče vojne snage iz te zemlje treba biti provedena što je prije moguće.

U nadi da će američki potez dovesti do obnove mira i stabilnosti u Siriji, iransko ministarstvo vanjskih poslova navodi da je Iran spreman da kontaktira turske i sirijske zvaničnike kako bi se njihove sigurnosne brige otklonile na miroljubiv način, prenosi iranska državna novinska agencija (IRNA).

U saopćenju se naglašava da su poštovanje teritorijalnog integriteta i nacionalnog suvereniteta Sirije, kao i sporazum iz Adane, primjereni osnov za razgovore.

Sudeći po medijskim izvještajima, turski predsjednik Recep Tayyip Erdoğan objavio je u subotu da će njegova zemlja poduzeti vojnu akciju protiv Kurda u sjevernoj Siriji.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*