Bijela kuća: Istraga o opozivu Donalda Trumpa je neustavna

Bijela kuća odbacila je u utorak kao “neustavnu” istragu o opozivu američkog predsjednika Donalda Trumpa i poručila da odbija sarađivati u istrazi, koju su demokrati pokrenuli u Zastupničkom domu Kongresa SAD-a, o kojoj se nije glasalo u tom domu.

Pismo na osam stranica, poslano je predsjednici Zastupničkog doma Kongresa SAD-a, demokratkinji Nancy Pelosie te demokratskim predsjednicima odbora za obavještajne službe, vanjske poslove i nadzor.

Pelosi tvrdi da je istraga o opozivu ustavna i da u ovom trenutku nije potrebno glasanje Zastupničkog doma Kongresa SAD-a.

Bijela kuća tvrdi da su u sve tri istrage o opozivu u američkoj historiji – protiv predsjednika Andrew Johnsona, Richarda Nixona i Billa Clintona, uključeni glasovi Zastupničkog doma te da bi to trebalo poslužiti kao presedan za opoziv predsjednika Donalda Trumpa.

U pismu se navodi i da su Trumpu uskraćena osnovna prava na postupanje, poput unakrsnog ispitivanja svjedoka, poziva svjedocima da svjedoče, dobivanja transkripata svjedočenja te pristupa dokazima.

“Sve to krši Ustav, vladavinu prava i svaki prošli presedan, navodi se u pismu.

Administracija predsjednika Trumpa blokirala je u utorak svjedočenje ambasadora SAD-a u Europskoj uniji u Kongresu u sklopu istrage za mogući opoziv predsjednika.

(Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*