Invazija u Siriji: Erdogan potvrdio da je turska vojska započela ofanzivu protiv Kurda

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan potvrdio je da su oružane snage Turske započele ofanzivu “Izvor mira” protiv kurdskih snaga na sjeveroistoku Sirije. Operacija je, prema riječima turskog predsjednika, usmjerena protiv takozvane Islamske države (IDIL) i kurdske jedinice za zaštitu naroda (YPG).

Do sada je zabilježeno nekoliko velikih eksplozija u sirijskom gradu Ras al-Ayn, na granici s turskim gradom Ceylanpinar.

Pentagon je ranije saopćio da još pokušava odgovoriti Tursku od invazije na sjeveroistočni dio Sirije. S druge strane, SAD je povukao svoje snage iz spornog područja što implicira da je došlo do prešutnog odobrenja.

Sjedinjene Američke Države zvanično ne odobravaju vojnu operaciju Turske u Siriji i neće je podržati, naveo je u saopćenju glasnogovornik Pentagona Jonathan Hoffman.

Hoffman je istakao da su američki ministar odbrane Mark Esper i general Mark Milley, načelnik Združenog štaba vojske SAD-a, poručili turskim kolegama da jednostrana vojna akcija u kurdskoj oblasti Sirije “stvara rizik” za Tursku, prenosi AP.

Američki predsjednik Donald Trump je upozorio turskog predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana da će biti u “velikoj nevolji” ako bude povrijeđen neki američki vojnik u dijelovima Sirije na koje Turska planira napad.

Ali paralelno s tim, Trump je naredio povlačenje američkih snaga s područja u kojima Turska vrši akciju. To se smatra prešutnim zelenim svjetlom iako Washington naglas kritikuje akciju Ankare.

Dan kasnije Trump je objavio da će se s Erdoganom sastati 13. novembra u Bijeloj kući.

Američki predsjednik branio je odluku svoje administracije da povuče vojnike iz sjeverne Sirije, rekavši da bi nastavak podrške tamošnjim Kurdima u borbi protiv skupine Islamska država Irak i Levant (ISIL) bio “previše skup”.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*