FHMZBiH: Osjetno hladnije vrijeme u periodu od 10. do 16. decembra

U većem dijelu Bosne i Hercegovine u periodu od 24. do 30. novembra bilo je pretežno oblačno vrijeme s kišom.

Najviše kiše u ovom periodu palo je na jugu i u centralnim područjima zemlje. Akumulirana količina padavina za navedeni period u Sarajevu iznosi 21,8 mm, u Mostaru 13,1 mm, u Livnu 9,5, a u ostalim krajevima zemlje palo između 1 i 7 mm.

Srednje dnevne temperature zraka kretale su se u Bosni između 2 i 7 stepeni, a u Hercegovini između 9 i 15.

U većini gradova Bosne i Hercegovine zabilježene su jutarnje temperature ispod nule, najniža jutarnja temperatura zabilježena je u Bugojnu -2,3 stepena. Najviša maksimalna temperatura zraka kretala se između 2 i 19 stepeni, a najviša zabilježena je u Bugojnu 19,0, dok se u Gradačcu maksimalna temperatura zraka nije penjala iznad 6,4 stepena.

U periodu od 01. do 09. decembra je nestabilno vrijeme s umjerenom kišom.

Danas se očekuju obilnije padavine u Hercegovini i zapadnim područjima Bosne, gdje se akumulirane padavine očekuju između 20 i 40 milimetara.

Jutarnje temperature tokom perioda od 01. do 09. decembra se kreću u Bosni oko 3, a u Hercegovini oko 8 stepeni, dok će maksimalne dnevne u Bosni dostizati vrijednosti do 12, a u Hercegovni do 17 stepeni.

Prema prognozama Federalnog hidrometeorološkog zavoda BiH osjetno hladnije vrijeme očekuje se u periodu od 10. do 16. decembra kada se minimalne temperature očekuju u Bosni ispod nule, oko -3 stepena, dok se u Hercegovini očekuju oko 5.

Maksimalne dnevne u Bosni kretat će se oko 5, a u Hercegovini oko 12 stepeni. U ovom periodu očekuje se nešto manje padavina, a snijeg je moguć na planinama.

(FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*