Protesti u Americi

Policija je uhapsila nekoliko demonstranata iz gomile od više od 500 ljudi. Niz trgovina u Berkeleyu je opljačkan, a jedan demonstrant koji je pokušao spriječiti pljačku je napadnut.

Bijesna gomila bacala je predmete na policiju koja je uzvratila u noći na ponedjeljak, druge noći sukoba u sjevernoj Kaliforniji nakon smrti Afroamerikanca kojega je njujorkški policijski oficir ubio nedopuštenim zahvatom gušenja.

Policija je bacila suzavac nakon što je bila meta, kako je rekla, “eksploziva”. Krenula je u čišćenje saobraćajnica budući da su demonstranti preplavili nadvožnjake na dvije lokacije u Berkeleyu.

Policija je uhapsila nekoliko protestnika iz gomile od više od 500 ljudi. Niz trgovina u Berkeleyu je opljačkan, a jedan protestnik koji je pokušao spriječiti pljačku je napadnut, saopćila je policija.

U nekoliko američkih gradova svakodnevno se održavaju protesti nakon odluke velike porote u srijedu u New Yorku o nepodizanju optužnice protiv bijelog policajca Daniela Pantalea, koji je nedopuštenim zahvatom gušenja u julu na ulici ubio 43-godišnjeg crnca Erica Garnera.
Niz ubistava crnaca prisilili su američki politički establišment da se dosad najsnažnije uhvati u koštac s očitim problemom rasizma koji dominira odnosom američkih policajaca i pripadnika zajednica druge boje kože, većinom crnačkih i hispanjolskih.

Demonstranti tvrde da je rasizam strukturni problem u lokalnoj policiji diljem zemlje. Statistika pokazuje da se crnce pretresa, optužuje i osuđuje nesrazmjerno često u odnosu na bijelce, a policajci vrlo rijetko odgovaraju za svoje nasilne postupke, prenosi Hina.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.