UN pozvao Tursku da istraži pogubljenja u Siriji

Tursku bi se “moglo smatrati odgovornom” za nasumična pogubljenja nekoliko kurdskih boraca i političara koja je počinila pridružena oružana skupina, a što je prikazano na video snimkama na društvenim mrežama tijekom proteklog vikenda, objavio je u utorak ured UN-a za ljudska prava.

Glasnogovornik UN-ova ureda za ljudska prava Rupert Colville rekao je na konferenciji za novinare u Ženevi da ured prikuplja snimke ubojstava koje su očligledno počinili borci Ahrar al-Šarkija u blizini Manbidža.

“Tursku bi se kao državu moglo smatrati odgovornom za povrede koje počine pridružene skupine dok god Turaka nad njima ima efektivnu kontrolu ili nad opearcijama u kojima se te povrede prava dogode”, rekao je Colville.

“Pozivamo turske vlasti da odmah pokrenu neovisnu, transparentnu i nepristranu istragu”.

Kurdske vlasti na sjeveru Sirije objavile su u utorak da je više od 275.000 ljudi raseljeno zbog turske ofenzive koja je počela prošlog tjedna na sjevreroistoku Sirije.

Taj broj uključuje više od 70.000 djece, dodaje se u priopćenju.

Sirijska televizija u Ihbariji prenijela je u utorak, nakon što su Kurdi sa sjevera Sirije postigli dogovor s vladom u Damasku da pošalje svoje snage kao protutežu turskim jedinicama, da su snage sirijske vlade raspoređene unutra grada Manbidža na sjeveru zemlje. Sirijski pobunjenici, koji su turski saveznici, tvrde da se ne radi o sirijskoj vojsci nego kurdskim snagama.

Televizijske snimke iz manbidža pokazuju stanovništvo kao slavi dolazak vladinih snaga.

Kurdski izvori prenijeli su u utorak da su kurdske Sirijske demokratske snage vratile kontrolu nad pograničnim gradom na sjeveroistoku Sirije nakon što su tijekom noći pokrenule protuofenzivu na turske snage i njihove saveznike u Siriji.

Prema Sirijskom opservatoriju za ljudska prava sa sjedištem u Londonu kurdski su borci vratili taj grad Ras al-Ain. Turski izvori pak tvrde da se u gradu još vode borbe.

(federalna.ba/Hina)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*