Svjetski dan hrane

U svijetu se 16. oktobar obilježava kao Svjetski dan hrane. Cilj je podizanje svijesti o problemima krajnjeg siromaštva, nestašice hrane i zagađenja vode kroz edukaciju ljudi i poticanje na empatiju, solidarnost i saradnju.

Procjenjuje se da je u 2018. godini oko 821 miliona ljudi na svijetu bilo pothranjeno što znači da jedna osoba od devet svakodnevno nije imala dovoljno hrane za zadovoljavanje osnovnih životnih potreba.

Glad i pothranjenost među glavnim su rizicima za ljudsko zdravlje i stvaraju više žrtvi od AIDS-a, malarije i tuberkuloze zajedno. Svake godine približno 10 miliona djece u dobi do pet godina umire od bolesti uzrokovanih izgladnjivanjem.

Uzroci gladi u svijetu su mnogobrojni – od prirodnih uslova i vremenskih nepogoda do ljudskih ratova i želje za profitom. Jedan od glavnih aktualnih uzroka gladi i nestašice pitke vode u svijetu je uzgoj životinja za hranu. Na uzgoj životinja za meso, mlijeko i jaja godišnje potrošimo preko 6000 kg žitarica i 1 519 800 litara vode po osobi.

U nerazvijenim zemljama, jedna osoba konzumira u prosjeku 200 kilograma žitarica godišnje, uglavnom se hraneći direktno njima. Za usporedbu, prosječan Europljanin ili Amerikanac potroši 1000 kilograma godišnje, tako da prvo potroši skoro 90 % žitarica za prehranu životinja koje kasnije pojede.

Uzgoj životinja za mesnu i mliječnu industriju jedan je i od glavnih uzročnika klimatskih promjena. Utječe na globalno zagrijavanje više nego sva prijevozna sredstva zajedno te je uzrok kontaminacije i zagađenja 50 % vode u Europi.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*