Najnovije istraživanje: Hrvatska je najkorumpiranija zemlja Istočne Europe

Hrvatska – članica NATO-a i EU-a svrstana je u najkorumpiraniju zemlju u istočnoj Europi – Rusija Vladimira Putina je na drugom mjestu.

Istraživanje otkriva milijarde nezakonitih odljeva novca putem kriminala, korupcije i utaje poreza te njihov nepovoljni utjecaj na BDP, donosi Medium, a prenosi Poslovni dnevnik.

Dok su se najviši pravosudni dužnosnici zapadnog svijeta i vodstvo fokusirali na divljajuću korupciju u Rusiji, balkanska zemlja Hrvatska, članica Europske unije i NATO-a ima sumnjivu čast biti svrstana u najkorumpiraniju istočnoeuropsku državu.

Na temelju izvještaja predstavljenih od strane Global Financial Integrity-ja, Međunarodnog samita lidera, Međunarodnog monetarnog fonda i Svjetske banke – nezakoniti financijski odljevi Hrvatske putem kriminala, korupcije i utaje poreza iznosili su više od 35,6 milijardi USD u razdoblju od 2005. do 2014. godine, što je iznosilo 73% BDP za 2015. godinu Tijekom istog razdoblja, nezakoniti financijski odljev Rusije u postotku BDP-a iznosi 57%.

Burna korupcija

Ivo Sanader najviši je visoki dužnosnik kojem se sudi za korupciju u Hrvatskoj i osuđen je na zatvorsku kaznu zbog drugih zločina povezanih s korupcijom.

Međutim, ostatak HDZ-ovih i SDP-ovih političara s neobjašnjivim bogatstvom nisu procesuirani od strane tužiteljstva i nije ih osudio ‘štetni pravosudni sustav’.

Gradonačelnici, uključujući zagrebačkog Milana Bandića i Rijeke Vojka Obersnela i ostale visoke dužnosnike upletene u optužbe o korupciji, nisu kažnjeni do sada.

Od osamostaljenja Hrvatske 1991. godine dvije glavne političke stranke Hrvatska demokratska zajednica – Hrvatska demokratska zajednica (HDZ) i Socijaldemokratska stranka (SDP) rotirale su na vlasti, hrabro blokirajući temeljne pravosudne reforme i lažirajući napredak i druga izvješća zapadnim i EU institucijama praćenje balkanske nacije, stoji u izvještaju.

Hrvatski sudski sustav

  1. Preko 600.000 sudskih slučajeva ima nacija od 4 milijuna stanovnika, od kojih su neki zaglavili u sustavu više od deset godina.
  2. U pravosudnom poretku EU iz 2019. objavljenom 20. svibnja 2019. godine prikazana je Hrvatska – s najvećim brojem sudaca u cijeloj Europskoj uniji na 100 000 stanovnika, ali s najgorim rezultatima kada je u pitanju stjecanje povjerenja javnosti, potvrđivanje integriteta i neovisnost sudova i zalaganje za vladavinu zakona.
  3. Loše financirano Državno odvjetništvo Republike Hrvatske i USKOK ograničavaju djelovanje i olakšavaju politički utjecaj.

U pravosudnom poretku EU-a za 2019. Hrvatska je postigla najgore rezultate u Europskoj uniji, a javnost je izrazila zabrinutost zbog nedostatka neovisnosti u pravosuđu:

  1. Status i položaj sudaca ne jamče u dovoljnoj mjeri njihovu neovisnost.
  2. Smetanje ili pritisak gospodarskih ili drugih specifičnih interesa.
  3. Smetanje ili pritisak vlade i političara.

(N1)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*