foto: krajina.ba

Inspektor iz Sarajeva osuđen na pola godine zatvora: Uzeo 400 KM da ne kazni objekat

Općinski sud u Sanskom Mostu osudio je tržišnog turističko-ugostiteljskog inspektora Federalne uprave za inspekcijske poslove Edvina Brkića iz Sarajeva na šest mjeseci zatvora zbog Primanje dara ili drugih oblika koristi.

Brkiću je izrečena sigurnosna mjera zabrane obavljanja poslova radnog mjesta državnog službenika – inspektora na bilo kojem nivou vlasti u Federaciji u trajanju od dvije godine.

Presudom mu je trajno oduzet novac u iznosu od 400 KM koji predstavlja imovinsku korist pribavljenu krivičnim djelom, a koji je privremeno oduzet prilikom lišavanja slobode dana 15.03.2019. godine.

Kako se navodi u presudi, Brkić je 15. marta ove godine u dva navrata zahtijevao i primio dar u iznosu od po 200 KM kako u okviru svojih ovlaštenja ne bi izvršio službenu radnju inspekcijskog nadzora. Proglašen je krivim za produženo krivično djelo Primanje dara i drugih oblika koristi.

Inspektor u Ključu u lokalu otkrio neprijavljenog radnika pa tražio novac “da zaboravi” slučaj

U jednom ugostiteljskom objektu zatekao je neprijavljenog radnika te je tražio novac od vlasnika kako to ne bi navodio u zapisniku i kaznio ga.

Brkić je osuđen nakon što je potpisao sporazum s Tužilaštvom USK o priznanju krivice i saglasio se s izrečenom kaznom i sankcijom. Zbog toga nema pravo na žalbu.

“U daljnjem postupku stranke imaju pravo izjaviti žalbu iz drugih razloga zbog kojih se može pobijati presuda”, navode iz Tužilaštva USK.

Brkić je inače bivši savjetnik Damira Mašića dok je obavljao funkciju federalnog ministra obrazovanja i nauke.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.