Čile:Piñera proglasio vanredno stanje zbog protesta

U čileanskom glavnom gradu Santiagu proglašeno je vanredno stanje, nakon što su protesti izazvani povećanim cijenama karata u metrou postali nasilni.

Demonstranti – mnogi od njih srednjoškolci i studenti – preskakali su rampe, napali nekoliko podzemnih stanica, zapalili vatre i blokirali saobraćaj, ostavljajući veliku štetu po gradu, a hiljade korisnika gradskog prijevoza ostalo je bez mogućnosti transporta, prenio je BBC.

Na televizijskim snimcima se vide demonstranti kako bacaju kamenje, napadaju policijska vozila i pale najmanje jedan autobus. Lokalna policija upotrijebila je suzavac i palice protiv nekih demonstranata, koji već danima demonstriraju protiv povećanja cijena karata.

Nemiri otkrivaju podjele u zemlji, koja je jedna od najbogatijih u Južnoj Americi, ali i jedna s najvećom stopom nejednakosti. Sve je više pritužbi na troškove života – posebno u Santiagu, gradu sa oko šest miliona ljudi – i pozivi na ekonomske reforme postaju sve učestaliji.

Predsjednik Sebastián Piñera rekao je da je cilj vanrednog stanja “osigurati javni red i sigurnost javne i privatne imovine”. Ta mjera omogućuje vlastima da ograniče slobodu kretanja i pravo na okupljanje.

Također je rekao da će vlada “pozvati na dijalog kako bi ublažila patnje onih pogođenih povećanjem cijena”.

Ranije ovog mjeseca, vlada je povećala cijene karata za čak 1,17 USD u vrijeme najprometnijih sati, opravdavajući ovaj potez povećanim cijenama energenata i slabljenjem lokalne valute pesa.

Ranije je predsjednik rekao da je jedna stvar protestvovati, a “sasvim druga činiti vandalizam. Ovo nije protest, ovo je zločin.”

Nije odmah bilo jasno koliko je osoba privedeno ili povrijeđeno. Uprkos protestima, vlasti su rekle da neće poništiti povećanje cijena karata za metro.

(FENA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*