(VIDEO) Svečano otvoreno 10. Bijenale „Umjetnost minijature“ BiH: Dodijeljene nagrade u nekoliko kategorija

Jedna od rijetkih manifestacija u BiH,  gdje ljubitelji umjetnosti mogu uživati u radovima mini formata, jeste Bijenale „Umjetnost minijature“ BiH, koje se održava u Tuzli. Sinoć je svečano otvorena deseta manifestacija. Na smotri likovne umjetnosti kada je u pitanju mali format, u Tuzli je 391 rad izložilo 135 autora iz BiH, Evrope i svijeta.

Mensur Porović iz Sarajeva je osvojio nagradu za crtež. Alisa Teletović iz Sarajeva je dobila nagradu u kategoriji slikarstvo. Nagrada za grafiku je pripala Gorici Miletić Omčikus iz Banja Luke. U kategoriji skulpture nagrađen je Tuzlak, Amir Omerović čija je aktuelna adresa u Njemačkoj. U kategoriji Aleksandar Aco Adamović u kojoj se takmiče svi autori, i van granica naše države, dobio je Andrej Švers iz Njemačke. Grand pri nagrada je pripala Muhamedu Bajramoviću iz Zenice, koji je dugi niz godina bio u selekcijama Bijenala.

Nagrađenim autorima su obezbijeđene izložbe u narednoj godini. Deseto Bijenale „Umjetnost minijature“ BiH je ocijenjeno kao izuzetno uspješno jer je poziv objavljen tek krajem jula, a pristigao je veliki broj radova, što organizatori nisu očekivali. Radovi će u galeriji Bosanskog kulturnog centra Tuzla biti postavljeni do 20. novembra.

Više u video prilogu:

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*