Pokrenuta inicijativa: Danska želi strane radnike

Grupa danskih političara pokrenula je inicijativu kako bi ova skandinavska zemlja privukla veći broj stranih kvalifikovanih radnika.

Kako navode lokalni mediji u Danskoj, čelnici Socijalno-liberalna stranke (Radikale Venstre) smatraju da bi Danska narednih godina trebala privući više kvalifikovane radne snage iz inostranstva.

Ova partija će tražiti od Vlade da se što prije raspravlja o ovom pitanju, a naglasili su da bi bilo potrebno izdvojiti i veća sredstva iz državnog budžeta za ovu namjenu.

“Vlada je formirana uz obećanje da će biti omogućeno da zemlja primi veći broj stranih radnika, a to konačno treba da se i realizuje“, rekao je novinarima Morten Qstergaard, lider Socijalno-liberalna stranke.

U okviru tog sporazuma Vlade i nekoliko ljevičarskih stranaka dogovoreno je da se olakšaju birokaratske procedure kako bi Danska privukla veći broj stranih kvalifikovanih radnika.

“Činjenica je da strani radnici doprinose ekonomskom napretku, a to bi nam svakako pružilo priliku da više investiramo u našu djecu, obrazovanje i druge važne stvari. Zato zaista ne razumijem zašto Vlada još uvijek nije više proaktivna po ovom bitnom pitanju za zemlju“, dodao je Qstergaard.

Mattias Tesfaye, ministar za imigracije i integraciju Danske, izjavio je također kako je svjestan da mnogim kompanijama trebaju kvalifikovani radnici, dodajući kako će u vezi sa ovim pitanjem biti poduzeti dodatni napori.

(Radio Sarajevo)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*