Sve češće prijave nasilja nad djecom

U. G. Vive žene primaju sve više prijava nasilja nad djecom, a najčešći su oblici fizičkog i psihičkog zlostavljanja. Zabrinjava sve veći broj seksualnog nasilja, posebno incesta. Zbog toga su, u okviru 16 dana aktivizma za podršku i pomoć žrtvama nasilja u porodici, organizovale okrugli sto o temi nasilje nad djecom.

Okrugli sto okupio je sve relevantne faktore sa područja TK i Posavskog kantona, koji su direktno ili indirektno uključeni u rad sa djecom. Predstavnici centara za socijalni rad, policija, prosvjetni i zdravstveni radnici imali su priliku čuti na koji način mogu prepoznati nasilje nad djecom, kao i šta uraditi kada to primjete.

Istaknuto je da postoje adekvatni zakonski okviri po kojima bi se trebalo djelovati u slučaju nasilja nad djecom, ali se oni u praksi ne primjenjuju. Na žalost, ni zdravstveni sistem ne može dobro odgovoriti na ovaj problem, a jedan od primjera je ne postojanje posebnog dispanzera za rad sa djecom koja su pretrpjela nasilje.

Djeca su najugroženija kategorija, ne mogu se sama zaštiti, a često ne smiju sama progovoriti o nasilju koje proživljavaju.
Zato je neophodno na vrijeme prepoznati problem i pružiti im adekvatnu pomoć, a to je jedino moguće ako se sve institucije, vladin i nevladin sektor uključe u borbu protiv ovog sve većeg problema u društvu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*