Kantonalno tužilaštvo podiglo optužnicu protiv četiri odgovorne osobe iz JU „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla

Općinski sud Tuzla potvrdio je optužnicu Kantonalnog tužilaštva Tuzlanskog kantona protiv četiri odgovorne osobe iz Javne ustanove „Dom za djecu bez roditeljskog staranja“ Tuzla zbog postojanja osnovane sumnje da su počinile krivično djelo nesavjestan rad u službi.

Optužene su vaspitačice u Domu Begzada Selimović (38) iz Banovića i Muamera Mumić (39) iz Tuzle, te socijalni radnik Enisa Lišić (55) i pedagog-psiholog Amra Fajić (33) iz Tuzle.

Optuženim se na teret stavlja da su u periodu od decembra 2010. do maja 2011. godine svjesno propustile nadzor i postupile suprotno obavezama da evidentiraju manifestacije u ponašanju štićenika, probleme u ponašanju i odstupanje od normalnog.

Nesavjesnim radom u službi su, i pored saznanja da je u navedenom periodu devetogodišnja djevojčica seksualno zlostavljana od dva starija štićenika-maloljetnika, propustile da postupaju po važnim propisima i vrše nadzor nad štićenicima i da djetetu pruže adekvatnu pomoć i zaštitu.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.