Džihadisti su masovni pokolj rastegnuli na 6 sati kako bi mogli snimiti svaki detalj

Bila je to maksimalno brutalna ubilačka koreografija: istovremeno obezglavljenje 22 sirijska zatočenika od strane boraca ISIS-a.

U novembru je Islamistička država objavila 16-minutni propagandni video nazvan ‘Though the Unbelievers Despise It’. Tada je uz 20-ak sirijskih vojnika smaknut i američki talac Peter Kassig, koji je uzeo ime Abdul Rahman Kassig nakon preobraćenja na Islam.

Američka organizacija TRAC koja istražuje terorizam (Terrorism Research & Analysis Consortium) te britanska neprofitna organizacija za suzbijanje ekstremizma Quilliam tjednima su detaljno analizirali snimku kako bi otkrili kojom su se tehnikom islamisti koristili te kako bi identificirali taoce i njihove ubice.

Evo što su zaključili:

TRAC je izvijestio kako je produkcija videa koštala najmanje 200.000 dolara: smaknuće je snimano poput filma, s više HD kamera kako bi slika bila profesionalne kvalitete, a kasnije je izmijenjen u montaži.

Gotovo su svi egzekutori bili nepokrivenog lica, 22 ISIS-ova borca različitih nacionalnosti nosili su iste maskirne uniforme, a njihov vođa u medijima poznat kao Jihadi John odgovoran za ubojstva zapadnjaka bio je jedini pokrivenog lica.

Uprkos tome, samo jedan džihadist je službeno identificiran: Maxime Hauchard (22), muslimanski preobraćenik iz Francuske. Nekoliko zemalja trenutno istražuje nalazi li se koji njihov građanin na snimci.

Svjetlost i sjene otkrivaju kako se video snimao u periodu od četiri do šest sati, snimano je više puta i sadrži nekolicinu nedosljednosti. Primjera radi, redoslijed smaknuća pojedinih zatočenika je zamijenjen na nekoliko mjesta što upućuje na to da je snimka kasnije montirana.

U međuvremenu borci ISIS-a pričaju jedni s drugima s očitim vremenskim odstojanjem. Dva islamista nose mikrofone bubice, no njihov se razgovor ne čuje, stoga se pretpostavlja da je ili izrezan, ili ostavljen za buduće objave.

Troje ubica izrezano je iz videa i vide se samo u prijelaznim sekvencama, a jedan od njih je i borac koji nosi masku na licu.

TRAC vjeruje kako to možda i nije pravi ‘ Jihadi John’, već drugi maskirani borac koji bi u slučaju zračnog napada bio ubijen umjesto svog vođe.

Video snimka navodno je snimljena u Dabiku, mjestu gdje će prema sunitskim zapisima doći do prijelomne bitke između islama i neprijatelja.

(MOJportal)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*