Muškarci oboljeli od raka dojke imaju veću stopu smrtnosti u odnosu na žene

Karcinom dojke pogađa i žene i muškarce, ali je i dalje rasprostranjena zabluda da je ovaj tip raka “žensko pitanje”. Sada nova studija pokazuje da muškarci s karcinomom dojke imaju veću stopu smrtnosti u svim fazama bolesti u odnosu na žene. Još više je zabrinjavajuće to što studija pokazuje da taj nesklad postoji čak i ako se uzmu u obzir kliničke karakteristike, poput vrste karcinoma, liječenja i pristupa njezi, piše Health24.

Studiju su proveli istraživači Vanderbilta i rezultati su predstavljeni u časopisu JAMA Oncology. U istraživanju je korišten registar podataka pacijenata od januara 2004. do decembra 2014. godine.

Mogući razlozi

Različita biologija raka, manje efikasan tretman, organizam oboljelog nije u skladu s hormonskim tretmanom, nezdrav stil života koji uključuje pušenje, konzumiranje alkohola, fizičku neaktivnost i gojaznost samo su neki od razloga koji mogu biti odgovorni za nižu ukupnu stopu izlječenja od karcinoma dojke kod muškaraca.

Jedan od voditelja studije Xiao-Ou Shu ističe da su potrebne dodatne studije kako bi se utvrdili uzroci, ali da će za takvo nešto trebati međunarodni konzorciji s obzirom na to da je muški karcinom dojke toliko rijedak i da čini manje od jedan posto slučajeva karcinoma dojke.

“To je tako rijetko da bi bilo izuzetno teško da bilo koja pojedinačna studija angažira dovoljan broj pacijenata za istraživanje”, rekao je Šu.

Otprilike 85 posto karcinoma dojke kod muškaraca je ER-pozitivno, udio koji je veći nego kod pacijentica s karcinomom dojke (oko 75 posto).

“To je vrsta raka gdje pacijenti obično bolje stoje, jer imamo hormonalni tretman”, rekao je Shu naglašavajući važnost provođenja više studija koja su posebno usmjerena na karcinom dojke kod muškaraca.

Shu je objasnio da bi u teoriji muškarci trebali imati bolje ishode i nižu smrtnost od žena ako je tretman podjednako efikasan.

“Pitanje je postoje li neke druge biološke razlike između ER-pozitivnih karcinoma dojke kod muškaraca i ER-pozitivnih karcinoma dojke kod žena. Mi to još uvijek ne znamo”, prokomentirao je Shu.

Rak dojke kod muškaraca često se ignorira

Prema Fondaciji za zdravlje dojke, u Južnoj Africi se od jedan do tri posto svih karcinoma dojke događa kod muškaraca i čini se da je u porastu kod muškaraca koji rade poslove vezane za elektrotehničku struku. Faktori poput zračenja, rendgentskih zraka i elektromagnetskih valova također utječu na maligne promjene.

Budući da je karcinom dojke kod muškaraca toliko rijedak, često ostaje nedijagnosticiran, jer muškarci rjeđe odlaze na preglede. Međutim, stručnjaci govore da je neznanje ubica i da o tome treba imati više svijesti, a i muškarci moraju raditi samokontrole. Većina muškaraca ne ide ljekaru dok ne razviju teške simptome, poput krvarenja iz bradavice, a u tom trenutku se rak već mogao proširiti.

“Najčešći znak raka dojke kod muškaraca je čvrsta, nebolna masa koja se nalazi odmah ispod bradavice”, navode stručnjaci.

Simptomi su slični onima koji se javljaju kod žena, a liječenje također. Možete izvršiti jednostavan samopregled tražeći crvene tačke na grudima, iscjedak iz bradavice, torziju i bolne bradavice, oticanje dojke i bol u ramenima koji vodi do mišića ramena.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*