Sarajevo: Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama

U Sarajevu danas počinje Globalna konvencija partnera UN Fonda za borbu protiv nasilja nad ženama. Ovim skupom bit će ozvaničen početak globalne kampanje „16 dana aktivizma“ protiv nasilja nad ženama, koja se održava širom svijeta i nastoji mobilizirati javnost u borbi protiv rodno zasnovanog nasilja.

Konvencija će u naredna četiri dana okupiti više od 100 učesnika iz čitavog svijeta, uključujući i regiju Jugoistočne Evrope, koji će razgovarati o radu u oblasti eliminacije nasilja nad ženama.

Fond je u posljednje 22 godine podržao 517 organizacija sa 149 miliona dolara u 139 zemlje i teritorije, te je samo tokom protekle godine svojim radom obuhvatio preko osam miliona ljudi.

Konvenciji u Sarajevu prisustvuje generalna podsekretarka Ujedinjenih nacija i izvršna direktorica UN Women Phumzile Mlambo-Ngcuka, koja je sinoć sa delegacijom UN-a posjetila Sigurnu kuću u Sarajevu.

Ovogodišnja globalna kampanja „16 dana aktivizma“ fokusirat će se na temu silovanja, stoga je i posjeta Sigurnoj kući u Sarajevu dio te kampanje.

Konvencija se održava do 7. novembra u zgradi Parlamentarne skupštine BiH u Sarajevu.

(BHRT)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.