BiH neće biti krajnja destinacija migranata

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Dragan Mektić predvodi delegaciju BiH na ministarskoj konferenciji Salzburg foruma danas u Beču.

Ministri unutrašnjih poslova i sigurnosti na ovogodišnjoj konferenciji razgovarali su o suzbijanju nezakonitih migracija i borbi protiv krijumčarenja ljudima, koja je posebno izražena izbijanjem migrantske krize.

Istaknuto je da efikasno suzbijanje nezakonitih migracija, krijumčarenje ljudima i ostala pitanja povezana s graničnom i unutrašnjom sigurnošću, zahtijevaju koordinisanu i interresornu saradnju unutar svake države, kao i adekvatne mehanizme i mjere na regionalnom i širem nivou koji će omogućiti efikasnije upravljanje ovom oblašću u narednom periodu.

Mektić je istakao da nadležne institucije u Bosni i Hercegovini su maksimalno angažirane u provođenju Akcionog plana hitnih mjera za borbu protiv nezakonitih migracija, s fokusom na odvraćanje i sprečavanje migranata u ilegalnom prelasku državne granice, prije svega s istočnim susjedima BiH.

– Međutim, usprkos maksimalnom angažmanu svih nadležnih institucija i organizacija, situacija se na terenu konstantno usložnjava, posebno u lokanim zajednicama gdje se nalaze prihvatni centri. Zbog toga apelujem na urgentno i sinhronizovano djelovanje svih ključnih aktera u BiH, Evropske unije i drugih međunarodnih organizacija. Sve naše institucije već duži period rade u vrlo otežanim uslovima, pod velikim pritiskom i sa  nedovoljnim ljudskim, logističkim i financijskim resursima – kazao je Mektić.

Naglasio je da se hitno moraju poduzeti akcije da bi se spriječile nelegalne migracije „koje su se pretvorile u trgovinu ljudima i postao unosniji posao od trgovine drogom“.

– Također nećemo dozvoliti da BiH bude krajnja destinacija migranata – poručio je Mektić te pozvao Evropsku uniju da hitno donese prijedlog rješenja migrantske krize. Ukazao je da se zemlje koje se nalaze na migrantskoj ruti moraju poštovati sporazume o readmisiji i da aktivno rade na spriječavanju trgovine ljudima.

U tom kontekstu, pozvao je prisutne ministre za formiranje zajedničkih istražnih timova, intenziviranje međunarodne saradnje u borbi protiv organizovanih grupa za krijumčarenje migranata, provođenje operativnih akcija kako s državama zapadnog Balkana, tako i s državama Evropske unije.

Nakon konferencije Salzburg foruma održan je sastanak Komiteta ministara konvencije o policijskoj saradnji zemlja jugoistočne Evrope, koji je vodio Mektić uz kopredsjedavanje ministra MUP Austrije Wolfganga Peschorna.  

Prisustvo Mektića na konferenciji u Beču izazvalo je veliko interesovanje medija, posebno vezano s rješavanje migrantske situacije i sigurnosti u regionu, sopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*