Šarović očekuje skoro rješenje pitanja izvoza junećeg mesa

Ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa Bosne i Hercegovine Mirko Šarović izrazio je danas nadu da bi se pitanje izvoza junećeg mesa u Tursku trebalo uskoro riješiti.

U odgovoru na novinarsko pitanje o zastoju izvoza, istaknuo je kako se generalno pitanja izvoza mesa u ovoj godini odvijalo mimo sporazuma koji još čeka na ratifikaciju, a koji pruža mnogo veće šanse za bh. proizvođače.

Kada je u pitanju izvoz junećeg mesa u Republiku Tursku, ta država odredila je svog izvoznika odnosno državnu zadrugu koja otkupljuje meso u BiH u prvoj fazi u iznosu od 3.000 tona što je količina koja bi riješila pitanja otkupa viškova u BiH.

– No, činjenica je da se nisu kao kompanija najbolje snašli. Izgubili su prilično vremena u organizaciji i pripremi izvoza i u tom smislu smo dodatno intervenirali kod turskih vlasti te smatramo da je u pripremi otkupa u završnoj fazi – pojasnio je Šarović.

Ponovio je danas da se problem nije pojavio kod bilo koje institucije u BiH te je na otkupljivaču da ubrzaju posao i počnu s otkupom.

– Probleme svakodnevno nadziremo i vjerujemo da je pitanje dana kada će ta organizaciona pitanja, koja nisu niti politička niti su stvar pregovora s turskom stranom, biti riješena – stav je državnog ministra.

(Vijesti.ba/FENA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*