Fidel Castro dobio kinesku nagradu za mir

Grupa kineskih intelektulaca dodijelila je Fidelu Castru nagradu za mir koja je alternativa prestižnoj Nobelovoj nagradi, pozdravljajući napore bivšeg kubanskog predsjednika u “rješavanju međunarodnih kriza”.

– Kada je Castro bio na vlasti nije pribjegavao sili i nasilju da riješi krize i sukobe u međunarodnim odnosima, posebno sa SAD-om – kazao je Liu Zhiqin, jedan od organizatora nagrade za mir “Confucius” čije riječi je prenio Global Times.

Otac kubanske revolucije, otkako je otišao u penziju 2008. godine, “susreće se s liderima i međunarodnim organizacijama, a zauzeo se i za uništavanje nuklearnog oružja”, dodao je on.

Poznato je ipak da je tokom hladnog rata vojno podržavao različite marksističke režime i revolucionarne pokrete u Africi i Latinskoj Americi, pa je čak slao trupe da se bore u zemljama kao što su Angola, Namibija, Etiopija i Mozambik.

Fidel Castro je pozvao SSSR da postavi na Kubi nuklearne rakete okrenute prema SAD-u, dodoveći oba bloka do ruba atomskog rata 1962. godine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*