Bivši ministri vanjskih poslova pisali EU: Nemojte jačati centrifugalne snage u BiH

Stabilnost, demokratija i prosperitet u Jugoistočnoj Evropi direktno su povezani s konsolidacijom evropskog projekta i završetkom ponovnog ujedinjenja kontinenta pristupanjem zemalja Zapadnog Balkana, procesom koji je započeo prije 30 godina, kaže se u pismu 10 bivših ministara vanjskih poslova upućenom EU.

Otvoreno pismo su EU uputili bivši vicekancelar i ministar vanjskih poslova Njemačke Sigmar Gabriel, zatim bivši šefovi diplomatija Crne Gore Ivan Lukšić, Hrvatske Vesna Pusić, Sjeverne Makedonije Nikola Poposki, Grčke Nikolaos Kotzias, Austrije Karin Kneissl, Kipra Ioannis Kasoulides, Albanije Ditmir Bushati, Bugarske Kristian Vigenin i Srbije Goran Svilanović.

Evropska unija (EU) je, kaže se u pismu, dužna da doprinese stabilnosti i sigurnosti Jugoistočne Evrope i zato bi pristupanje Zapadnog Balkana trebalo smatrati odgovornom politikom, a ne teretom.

“EU je odlukom da ne otvori pregovore o pristupanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom, uprkos preporuci Evropske komisije i volji većine država članica i Evropskog parlamenta, kako se dodaje u pismu, usmjerila preostali svoj utjecaj na sopstveni prag i ugrozila sposobnost da oblikuje strateški razvoj i stabilnost u Jugoistočnoj Evropi. To je strateška greška koja pomaže konsolidaciji statusa quo na Zapadnom Balkanu i inerciji EU na sve neurednijoj geopolitičkoj mapi”, navode bivše diplomate.

Ističu da protivljenje da započne pregovore o pridruživanju s Albanijom i Sjevernom Makedonijom urušava autoritet i vjerodostojnost EU.

“U trenutnim okolnostima, garancije koje je EU dala državama regiona više neće biti važne pa će biti sve teže postići kompromise, prevladati bilateralne sporove i osloboditi se pozitivne energije. To je preteča nevolja u Sjevernoj Makedoniji i Albaniji, koje se predugo oslanjaju na EU da im pomogne. To potkopava pregovore Srbije i Kosova i jača centrifugalne snage u Bosni i Hercegovini”, kaže se u pismu.

EU bi, dodaju, trebalo da preuzme odgovornost djelujući na strateški način. Krajnje je vrijeme da se EU osvrne na svoju ulogu u novom međunarodnom okruženju kako bi djelovala nezavisno i poboljšala svoje vanjske politike i obrambene sposobnosti.

(RTV7/Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*