SSSBiH neće dozvoliti umanjivanje stečenih prava radnika

Savez samostalnih sindikata Bosne i Hercegovine (SSS BiH) saopćio je da neće dozvoliti donošenje novog zakona o radu “na način kako je to federalni ministar rada i socijalne politike Vjekoslav Čamber smislio zajedno sa Udruženjem poslodavaca FBiH”.

U saopćenju za javnost, povodom medijskog istupa ministra Čambera, navode da Savez samostalnih sindikata BiH „tendenciozno ne prešućuje“, već objektivno i istinito obavještava svoje članstvo i upozorava na posljedice nakaradnih odredbi novog zakona o radu”.

– Ministar je svjesno i zlonamjerno prećutao da je Savez samostalnih sindikata BiH na čelu sa svojim predsjednikom učestvovao u svim pregovorima za izradu novog zakona o radu, nudio rješenja koja su prihvaćena i ugrađena u zakon i to baš ona koja ministar Čamber spominje kao dobra. Zaboravio je također reći da je Vladi Federacije BiH poslao izmijenjeni tekst Prijedloga zakona o kojem nije ni informisao Savez samostalnih sindikata BiH, obmanjujući pri tome i Vladu Federacije BiH izjavom da je na taj tekst dobio saglasnost nadležnih organa – navode iz SSSBiH.

Tek nakon tih dešavanja, kako dodaju, Savez samostalnih sindikata BiH je zaustavio slanje Prijedloga zakona o radu u parlamentarnu proceduru.

– Začuđuje da ministar rada i socijalne politike niti jednom riječju ne spominje kakve to promjene zakona o radu traži Međunarodni monetarni fond, iako su one sadržane u pismu namjere koje je ponudila i potpisala i Vlada čiji je on član – stoji u saopćenju.

Iz SSSBiH navode da, po informacijama kojima raspolažu, MMF traži stavljanje van snage svih važećih kolektivnih ugovora i zaključivanje novih na period od najviše tri godine. Napominju da stavljanje

kolektivnih ugovora van snage, prije zaključivanja novih, onemogućava primjenu Zakona o radu, jer zakon utvrđuje pravo, a obim tog prava utvrđuje se kolektivnim ugovorima.

– Očito je da su namjere ministra da se utvrdi pravo, a da se ono ne može koristiti, kao i da se stvori pravni vakuum u oblasti rada – dodaje se u saopćenju.

Također, kako navode iz SSSBiH, zatraženo je smanjivanje najniže plaće i utvrđivanje subnajniže plaće za mlade radnike.

– Pitamo se da li ministar zna da je najniža plaća 373,10 KM i to za puno radno vrijeme, te da li zna koliko radnika u FBiH prima ovakvu plaću. Prijedlog MMF-a da se utvrdi subnajniža plaća za pripravnike znači da bi za mlade zaposlenike trebalo dodatno smanjiti i ovako mizernu najnižu plaću – ističu iz Sindikata.

Savez samostalnih sindikata BiH za mlade radnike- pripravnike traži visinu najniže plaće od minimalno 80 posto plaće koja je utvrđena za radno mjesto na kojem obavljaju pripravnički staž.

– Ti je i smanjivanje otpremnina kod tehnološkog viška, koje su prema MMF-u prevelike jer, zamislite, za 10 godina rada radnik primi tri plaće, a za 20 godina rada sedam plaća otpremnine. Pri tome se zaboravlja da je više od 80 posto radnika koji su proglašeni tehnološkim viškom primalo najnižu plaću ili je uopšte nisu primali – dodaju iz SSSBiH.

Navode da fleksibilizacija radnog odnosa nije ništa drugo nego otvaranje vrata poslodavcima kako bi svakodnevno mogli otpuštati radnike, jer svi prijedlozi idu u pravcu ukidanja radnog odnosa na neodređeno vrijeme.

– Zahtjev MMF-a da se formiraju agencije za privremeno zapošljavanje je zapravo formiranje agencija za iznajmljivanje radnika na dan, dva ili mjesec. Radnici bi bili zaposlenici agencije koja bi ih upućivala da kod poslodavca obave određeni posao. Ko bi plaćao radnike? Ko bi uplaćivao doprinose i obaveze prema državi? Koga bi radnici tužili za potraživanje svojih prava? Ko bi plaćao agenciju?… Na ta pitanja niko ne daje odgovor – dodaju iz Sindikata.

Napominju da i po sadašnjem zakonu postoji mogućnost rada na određeno vrijeme, postoje službe za zapošljavanje, te poslodavci imaju mogućnost da traže radnike i zaključe ugovor o radu na određeno vrijeme.

Konsultacije poslodavaca sa sindikatom ili vijećem zaposlenika prilikom otpuštanja više od pet radnika, prema MMF-a, treba ukinuti, navode iz Sindikata, i pitaju da li se ovdje radi o oduzimanju osnovnih funkcija sindikata, kršenju konvencija Međunarodne organizacije rada na koje se ministar poziva i otvaranju prostora da se o svim pitanjima koja se tiču radnika odlučuje bez sindikata.

-MMF je na sastanku sa Savezom samostalnih sindikata BiH vrlo jasno rekao da će primjenom ovih mjera doći do povećanja ekonomije i smanjivanja nezaposlenosti. Kako, predstavnici MMF-a nisu znali objasniti – stoji u saopćenju.

Sve navedeno, kako se dodaje, bila su rješenja zbog kojih je Savez samostalnih sindikata BiH zaustavio donošenje novog zakona o radu i od toga neće odustati ni u buduće.

– Očito je da se čini sve da se Bosna i Hercegovina pretvori u zemlju jeftine i ničim zaštićene radne snage. Postojeći Zakon o radu FBiH nije nikakva smetnja za rad, investiranje i razvoj Federacije BiH – dodaje se u saopćenju.

Savez samostalnih sindikata BiH kao socijalni partner kroz sve institucije gdje se vodi socijalni dijalog, kako se navodi, nije bježao od toga.

– Međutim, prijedlozi MMF-a su van svih ljudskih i realnih namjera, te pokušaj da se sav nered koji postoji u zemlji riješi kroz usvajanje zakona o radu. Ako su političari poput ministra Čambera spremni prodati prava radnika za očuvanje svojih fotelja, mi u SSSBiH to nismo. Savez samostalnih sindikata BiH neće dozvoliti umanjivanje do sada stečenih prava radnika, niti će dozvoliti da se zbog novih tranši MMF-a, od kojih niti jedan fening nije potrošen u razvoj privrede, radnici, njegovi članovi, pretvore u robove velikog kapitala. Savez samostalnih sindikata BiH spreman je na socijalni dijalog, ali i na sve druge mjere da zaštiti prava svojih članova – ističe SSSBiH u saopćenju za javnost.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*