Umro je Branko Lustig, producent čuvenih filmova “Gladijator” i “Schindlerova lista”

Branko Lustig, najpoznatiji hrvatski producent umro je jutros u Zagrebu, pišu hrvatski mediji. Lustig je umro u 87. godini, a uzrok smrti još uvijek nije poznat.

Osim što je bio najpoznatiji hrvatski producent, Lustig je i dvostruki oskarovac za filmove “Schindlerova lista” 1993. godine te “Gladijatora” 2000. godine.

Rodio se u Osijeku 1932. godine. Zbog židovskog porijekla tokom Drugog svjetskog rata bio je zatvorenik zloglasnih koncentracijskih logora Auschwitz i Bergen-Belsen.

Proveo je više od 50 godina u filmskoj industriji, a karijeru je počeo radeći na filmovima kao što su “Ne okreći se sine” i “Kozara”. Sedamdesetih godina prošlog stoljeća je radio sa inozemnim koprodukcijama, a taj rad i poznanstva omogućili su mu da osamdesetih ode u Los Angeles.

Ubrzo je upoznao Stevena Spielberga s kojim je napravio film “Schindlerova lista”, osvojio je Oscara i tako postao utjecajan producent u Hollywoodu. Nakon “Mirotvorca” s Georgeom Clooneyjem i Nicole Kidman počeo je sarađivati s Ridleyjem Scottom s kojim je, nakon “Gladijatora”, sarađivao na filmovima “Hannibal”, “Pad Crnog jastreba”, “Kraljevstvo nebesko”, “Dobra godina” i “Američki gangster”.

Prije deset godina Lustig je odlučio vratiti se u Hrvatsku, gdje je bio predsjednik Festivala tolerancije-Festivala židovskog filma. Ove godine proglašen je počasnim građaninom grada Zagreba za izniman doprinos promicanju vrijednosti demokratskog društva, filmske umjetnosti i kulture razumijevanja među različitima.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*