Foto:Faktor.ba

Vještaci iz Banje Luke tvrde: Mogućnost saobraćajne nesreće manja od 20 posto

Višesatnim izlaganjem nalaza timskog vještačenja rađenog u Centru za vještačenje i procjenjivanje Zenit iz Banje Luke danas je u Kantonalnom sudu u Sarajevu nastavljeno suđenje Ljubi i Bekriji Seferović, optuženima da su skrivili, odnosno prikrili saobraćajnu nesreću u kojoj je smrtonosne povrede zadobio Dženan Memić.

Kako smo ranije objavili, vještaci iz Banje Luke, utvrdili su da nema dovoljno dokaza da se dogodio kontakt vozila i pješaka na način kako je to opisano.

Kako se danas moglo čuti u sudnici, ovaj tim je na raspolaganju imao kompletan sudski spisi analizirao je svu raspoloživu dokumentaciju koja se u njemu nalazi.

U sudnici su se danas pojavili direktor instituta Zenit Dragan Salić, koji je, pema vlastitom iskazu, imao ulogu koordinatora, dok su direktno vještačenje radili Aleksandar Jefić, vještak saobraćajne struke i Slaviša Stojnić, vještak mašinske struke.

Jefić je tokom višesatnog izlaganja nalaza i odgovaranja na pitanja tužioca, advokata i sudskog vijeća, kazao da je tim imao zadatak da pokuša dovesti u korelaciju ono što je u spisu i eventualnu saobraćajnu nesreću.

Na osnovu onog sa čim su raspolagali, vještaci su zaključili da je mnogo veća vjerovatnoća da nije bilo saobraćajne nesreće, nego da jeste. Preciznije, prema ovom nalazu, kako je rečeno danas u sudnici, vjerovatnoća da se saobraćajna nesreća dogodila manja je od 20 posto, odnosno da je mogućnost da nije bilo saobraćajne nesreće veća od 80 posto.

Kako je pojasnio Jefić, mjesto kontakta vozila i pješaka nije utvrđeno, kretanje pješaka mogli su samo pretpostaviti, stradali pješak morao je biti 10 centimetara u poskoku da bi povrede glave odgovarale mjestu oštećenja na vozilu.

– Povrede na glavi i licu ne mogu se u cijelosti dovesti u vezu sa povredama nastalim u saobraćajnoj nesreći jer primarni kontakt kod ovakvih nesreća je u predjelu nogu – kazao je, između ostalog, Jefić.

On je naveo da su se prilikom izrade simulacije saobraćajne nesreće u dosta elemenata vodili pretpostavkama, jer “većina elemenata na osnovu kojih se može pouzdano utvrditi nedostaje”.

Jefić je pojasnio da su “od nekoliko varijanti iznijeli onu koja je najvjerovatnija na osnovu rasploživih tragova”.

On je naveo i da su tokom izrade nalaza konsultirali i vještake medicinske struke, ali oni nisu navedeni u nalazu.

Vještak Stojnić, koji je vještačio oštećenja na vozilu kojim je, prema optužnici, upravljao Ljubo Seferović i mogući nastanak oštećenja na vozilu, kazao je da “oštećenje prednjeg lijevog A stuba (koje je konstatovano na spornom vozilu, op.a. ) teoretski može nastati u sudaru vozilo-pješak ovog tipa”.

Međutim, kako je naveo, oštećenja ovog obima i pri pretpostavljenoj brzini od 47 kilometara na sat ne mogu nastati udarom glave pješaka.

Odogovarajući na pitanje pri kojoj brzini bi glava pješaka mogla napraviti takva oštećenja nije se mogao izjasniti, te je precizirao da bi se pri pretpostavljenoj brzini moralo raditi o predmetu “u najmanju ruku iste tvrdoće”.

Tužilac Sead Kreštalica u cijelosti je prigovorio na danas izneseni nalaz, te od Sudskog vijeća kojim predsjedava sudija Igor Todorović tražio da naloži novo nezavisno vještačenje, koje bi se obavilo van granica Bosne i Hercegovine.

Sudija Todorović je na kraju ročišta naložio banjalučkom Centru da sačini dopunu nalaza, uz vještaka sudsko-medicinske struke, koji će biti pozvan na glavni pretres.

Naredno ročište zakazano je za petak, 13. decembar, sa početkom u 10 sati.

Nakon ročišta otac Dženana Memića se zahvalio vještacima koji su, kako je naveo, “izdržali pritiske tužioca Seada Kreštalice, koji je danas iznosio nalaz Ševala Kovačevića, koji je izmislio saobraćajnu nesreću”.

Ponovio je da je Dženan ubijen, te ponovo pozvao nekadašnju glavnu kantonalnu tužiteljicu Dalidu Burzić “da kaže ime, a on će reći prezime ubice”.

Memić je poručio svima koji su radili na predmetu da će “ići u zatvor”, te najavio da će protiv vještaka saobraćajne struke Ševala Kovačevića podnijeti prijavu i tražiti njegovo razrješenje.

(RTV7/Faktor)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*