Pojavili se lažni “federalni inspektori”, na licu mjesta naplaćuju kazne

Federalna uprava za inspekcijske poslove upozorila je danas na pojavu lažnih “federalnih inspektora” na području Hercegovačko-neretvanskog kantona.

Stoga, iz ove uprave informiraju javnost i privredne subjekte na području cijele Federacije BiH da prilikom inspekcijskog pregleda od osoba koje se predstavljaju kao inspektori obavezno traže službene legitimacije.

U Upravi imaju saznanje da lažni inspektori od privrednih subjekata traže uzimanje uzoraka za vršenje laboratorijskih analiza, te ukoliko privredni subjekt ne vrši djelatnost u skladu za zakonom naplaćuju kazne na licu mjesta.

– Upućujemo sve privredne subjekte da ukoliko utvrde postojanje bilo kakve sumnje prilikom dolaska inspektora, pored navedenih zakonom propisanih prava, obavezno kontaktiraju Federalnu upravu za inspekcijske poslove na broj telefona 033/563-350 ili 033/563-360, kako bi potvrdili identitet službenih osoba,inspektora – ističe se u saopćenju.

Napominje se da je još od 2006. godine stupanjem na snagu Zakona o prekršajima u FBiH način naplaćivanja kazni propisan prekršajnim nalogom, odnosno niti jedan inspekcijski organ u Federaciji BiH nema zakonska ovlaštenja naplate bilo kakvih kazni na licu mjesta prilikom inspekcijskog pregleda.

Također, skreće se pažnja da i naknadu za vršenje laboratorijskih analiza, a na osnovu inspekcijskih kontrola, ne mogu naplatiti inspektori, već akreditovane laboratorijske kuće, saopćeno je iz Federalne uprave za inspekcijske poslove.

(RTV 7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*