Demonstranti u Briselu pozvali na bojkot proizvoda iz Izraela

U belgijskoj prijestonici Briselu održani su protesti protiv napada koje je ove sedmice izraelska vojska izvela na okupirani Pojas Gaze.

Nekoliko stotina osoba okupilo se ispred Glavne željezničke stanice, pozivajući na okončanje napada na Gazu.

Podršku protestima su pružile brojne nevladine organizacije i udruženja građana.

Okupljeni su nosili transparente na kojima je pisalo “Zaustavite izraelske ratne zločine u Gazi” i “Svi smo mi Gaza”.

Organizatori su na protestima podijelili brošure na kojima su tražili da se bojkotuju proizvodi koji dolaze iz Izraela kao i da Vlada Belgije i Europska unija uvedu sankcije Izraelu.

S druge strane, izraelska vojska priznala je da je u jednom od ovosedmičnih zračnih napada u Gazi ubijena osmočlana palestinska porodica.

Pozivajući se na izjavu glasnogovornika izraelske vojske, list “Haaretz“ javlja kako su izraelske zračne snage u srijedu “greškom“ pogodile stambenu zgradu u mjestu Deir al-Balah jer su mislili da je prazna. Izraelska vojska je pokrenula istragu o tom napadu u kojem je ubijena osmočlana palestinska porodica, uključujući i petoro djece.

Tokom dvodnevnih zračnih napada izraelska vojska je u blokiranoj palestinskoj enklavi Gazi ubila najmanje 34, a ranila više od stotinu osoba.

Uz posredovanje Egipta, izraelske snage i palestinski pokreti su jučer proglasili prekid sukoba u Gazi, ali situacija u toj regiji je i dalje izuzetno napeta.


(Vijesti.ba / AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*