Prof.dr.Dževdet Smajlović: „Uskoro postajemo Centar za zbrinjavanje bolesnika sa moždanim udarom!“ (VIDEO)

U otvorenom programu „Tuzla danas“ ugostili smo prof.dr.Dževdeta Smajlovića, načelnika Klinike za neurologiju UKC-a Tuzla, s kojim smo razgovarali o, nedavno, održanim XIV Tuzlanskim neurološkim susretima.

Prof.dr.Dževdet Smajlović govorio je ovom prilikom o planovima da UKC Tuzla uskoro postane Centar zbrinjavanja bolesnika sa moždanim udarom, s obzirom da su ljekari sa Klinike za neurologiju i Klinike za neurohirurgiju već uradili nekoliko mehaničkih trombektomija, koje su  najefikasnije u liječenju akutnog ishemijskog moždanog udara.

Mehanička trombektomija u svjetske je smjernice za liječenje moždanog udara uvedena  2015.godine, od kada se rutinski provodi u svim specijaliziranim centrima za liječenje moždanog udara. Metoda omogućava mehaničko vađenje ugruška iz zatvorene krvne žile, čime se ponovno osigurava dotok krvi i svih potrebnih hranjivih sastojaka u odgovarajuće dijelove mozga.

Mehanička trombektomija predstavlja novu eru u liječenju akutnog ishemijskog moždanog udara i njena primjena omogućava UKC-u Tuzla da postane Centar za zbrinjavanje bolesnika sa moždanim udarom.

(RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*