Brammertz: Šešelja pod hitno vratiti u Hag

Po završetku burne rasprave o radu Haškog tribunala, nakon razmjene žustrih riječi između predstavnika Srbije i Hrvatske u Vijeću sigurnosti UN-a u vezi sa slučajem „Šešelj”, glavni tužilac Serge Brammertz dao je ekskluzivni intervju za „Dnevni avaz”, u kojem je istaknuto da je Brammertz, prije svega, prigovorio Sudskom vijeću koje je u Hagu odlučilo „privremeno osloboditi” Vojislava Šešelja, iako se Tužilaštvo na to nije odmah žalilo.

On je dodao da je ta greška sada ispravljena te izrazio nadu da će biti udovoljeno zahtjevu Tužilaštva za vraćanje Šešelja u pritvorsku jedinicu.

Brammertz je u svom govoru pred Vijećem sigurnosti UN-a kritizirao i rad Tužilaštva BiH, kazavši da ova pravosudna institucija ide u pogrešnom smjeru.

– Nadzorni odbor za provođenje nacionalne strategije za procesuiranje ratnih zločina i državni nivo pravosuđa iznijeli su bojazan da se Državno tužilaštvo ne kreće u pozitivnom smjeru. Oni se boje da je kvalitet žrtvovan kako bi se povećao kvantitet optužnica – kazao je Brammertz.

Govoreći o zahtjevu za vraćanje Šešelja u Hag, Brammertz je kazao da je taj prijedlog već pred Sudskim vijećem, da se radi o istom vijeću koje je donijelo odluku o njegovom privremenom oslobađanju i da je to sada potpuno do njih.

– Moram reći da nema vremenskog ograničenja. Mi se, naravno, nadamo, kao što su to, uostalom, u Vijeću sigurnosti rekle i druge članice ovog UN-ovog tijela, da će odluka biti donesena što prije. To bi se, svakako, trebalo očekivati i ja to u potpunosti tako razumijem, s obzirom na javna obraćanja onih koji su učestvovali u debati Vijeća sigurnosti, kazao je Brammertz.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*