Sutra predstava “PAT”

Sutra će na sceni Pozorišta mladih Tuzle/dvorana Kaleidoskop biti izvedena predstava „PAT“ nastala u okviru projekta „Djevojčice i dječaci glasno protiv rodno zasnovanog nasilja“ kojeg implementira Udruženje „Vive žene“ Tuzla u partnerstvu sa Pozorištem mladih Tuzle, a finansira Evropska unija.  Predstava je svoju premijeru imala u decembru 2018. godine na Dan ljudskih prava, a nastala je kao rezultat rada polaznika starije grupe Dramskog studija za djecu, mlade i odrasle Pozorišta mladih Tuzle.

Predstava PAT (Režija: Dženana Pačariz i Adnan Mujkić/ Saradnici: Melisa Telarević i Emir Ibrahimović) je interaktivna, socijalno angažirana predstava koja otvara mnogo pitanja vezanih za probleme odrastanja tinejdžera u današnjem vremenu. Koncept rada s mladima u Dramskom studiju Pozorišta mladih Tuzle je zasnovan na istraživanju učesnika radionica o problemima mladih ljudi iz sfere života u porodici, školi, ulici, među vršnjacima.

Rezultati njihovog istraživanja su pokazali koliko je fenomen samopovređivanja kod mladih aktuelan i prisutan problem u našoj sredini, među populacijom tinejdžera, onosno adolescenata koji nastoje duševnu bol potisnuti fizičkom, tako da sebi namjerno nanose povrede, a sam čin je praćen osjećajem krivice, sramotom, manjkom samopouzdanja. U centru dešavanja nalazi se tinejdžerka Anja koja samopovređivanju pristupa zbog niza uzroka koji dovode do brutalne posljedice. Anja prolazi kroz niz teških situacija počevši od svog porodičnog doma gdje odrasta u nestabilnoj porodici, bez očinske ljubavi i podrške, pa do škole u kojoj postaje žrtva nasilja svojih vršnjaka koji je nazivaju bolesnom jer se “reže“. Ta djeca nisu svjesna da su nasilje koje oni vrše i samopovređivanje žrtve, zapravo poziv u pomoć, odnosno različiti odbrambeni mehanizmi i načini da se djeca nose sa životnim problemima.

Pored različitih oblika nasilja i fenomena “samonasilja“, kroz predstavu su obrađene različite teme kao što su: odnos dijete-roditelj, učenik-nastavnik, prijatelj-prijateljica. Sve te svakodnevne i bliske teme su upakovane i smještene u nesvakidašnje i neuobičajeno okruženje, a to je sudnica. Na optuženičkoj klupi se nalazi profesor matematike, jedina osoba koja je pokušala razumjeti Anju i pružiti joj podršku, a koji je razvojem radnje u predstavi optužen za seksualno uznemiravanje tinejdžerke Anje. Cilj je pokazati koliko je teška uloga nastavnika koji želi pored obrazovne, jačati i odgojnu komponentu u procesu nastave. Iz sudnice, kao realnog mjesta radnje, vraćamo se u prošlost kada svjedoci pričaju svoje verzije onoga što se desilo. Predstava, između ostalog, govori i o različitoj percepciji posmatranja i različitom doživljaju istih zbivanja. KO JE KRIVAC? Postavlja se pitanje! Na publici i svima nama je da se zapitamo KO SU KRIVCI? Zašto je jedan mladi život morao ovako da završi? Anja jeste preživjela, ali ostaje da živi s trajnim ožiljcima, na tijelu i na duši!

U predstavi igraju: Belma Huseinefendić, Hena Trutović, Mirza Mujagić, Amina Bijedić, Tarik Kačapor, Enisa Kalfić, Emir Ibrahimović, Mirza Pinjić, Zerina Mujkić, Melisa Smajić, Kristina Marković, Una Škrobić, Muhamed Delić, Tajra Jogunčić, Ajla Mušanović, Aida Dedić, Azur Delić, Asja Karić i Amina Paščanović.

Izvođenje predstave na dan 20.11.2019. godine je dio programa obilježavanja 20.novembra – Dana dječijih prava i 30 godina UN konvencije o pravima djeteta. Predstava se izvodi u okviru kampanje „Vrijedni pažnje“ koju implementira World Vision BiH. Početak je 19,30 sati. Informacije/rezervacije: 061 365 600.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*