EK: Za 40 posto povećan broj migranata koji su ušli u Crnu Goru

Evropska komisija (EK) upozorila je na povećanje broja migranata koji ulaze u Crnu Goru i traže azil u toj državi, javlja Anadou Agency. U radnom dokumentu EK o stanju u 23. i 24. pregovaračkom poglavlju navodi se da je broj migranata koji su ušli u Crnu Goru povećan za 40 odsto u odnosu na prošlu godinu.

“Crna Gora je izvršila readmisiju 1.066 migranata iz susjednih zemalja u okviru bilaterlanih sporazuma, uključujući 1.021 lice iz Bosne and Hercegovine. Uprkos činjenici da neregularni migranti ulaze u Crnu Goru uglavnom iz Albanije, Crna Gora je izvršila readmisiju samo 98 migranata u Albaniju, dok je 107 zahtjeva odbijeno“, piše u radnom dokumentu koji je juče predstavljen u Podgorici.

U izvještaju se upozorava da je porastao broj migranata koji su podnijeli zahtjev za azil u Crnoj Gori, kao i da je trend prisutan na značajnom nivou od 2017. godine. Navodi se da su od početka godine crnogorski državni organi presreli 5.887 migranata, što je za 43 odsto više nego prošle godine.

U izvještaju se navodi i da je većina migranata izrazila namjeru za podnošenjem zahtjeva za azil.

„Od početka godine je pri izlazu iz Crne Gore spriječeno 1.758 nelegalnih graničnih prelazaka i 7.747 ulazak. Sekundarna kretanja nastavila su da doprinose migratornim tokovima“, navodi se u izvještaju.

U radnom dokumentu EK se ističe i da je u prvoj polovini godine samo 13 migranata tražilo povratak u zemlju porijekla, kao i da je njihov povratak organizovala Međunarodna ogranizacija za migracije (IOM). Podsjeća se i da Crna Gora ima akcioni plan za sprovođenje mjera reintegracije za povratnike.
„Iako Crna Gora nema sporazume o readmisiji sa zemljama porijekla, Vlada je preduzela prve diplomatske korake za pokretanje pregovora o readmisiji sa preovladavajućim zemljama porijekla kao što su Pakistan, Irak, Iran, Maroko i Alžir“, ističe se u dokumentu EK.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*