U petak početak radova na 10 kilometara autoputa u Hercegovini

Radovi na dionici LOT-a 1 dionice Počitelj – Zvirovići počet će 22. novembra, saopćeno je iz Federalnog ministarstva prometa i komunikacija.
LOT 1 obuhvata trasu autoceste od petlje Počitelj do mosta Počitelj i od mosta Počitelj do petlje Zvirovići. Veliki most Počitelj nije sastavni dio ovog LOT-a, a izvođač radova je China State Construction Engineering Corporation Limited iz Kine.

Sam most gradit će se u sklopu LOT-a 2. Vrijednost LOT-a 1 iznosi 56.522,840,50 eura bez PDV-a, dok sam most, odnosno LOT 2, košta 28.114.889,53 eura bez PDV-a. Izgradnja poddionice Počitelj – Zvirovići finansira se iz sredstava osiguranih u okviru ugovora o zajmu sklopljenom s Evropskom investicijskom bankom (EIB).

Predviđeni rok izgradnje za LOT 1 je 24 mjeseca, a za LOT 2 je 30 mjeseci.

“Dionica Počitelj-Zvirovići LOT 1 u ukupnoj dužini od 10,1 km je od izuzetne važnosti za Hercegovinu, jer će njenom izgradnjom biti direktno autocestom povezan ovaj dio Hercegovine s Međugorjem i Republikom Hrvatskom”, navodi se iz ministarstva.

Na samoj ceremoniji o izgradnji ovog dijela dionice govor će održati čelnik kompanije CSCEC Tang Hao, federalni ministar prometa i komunikacija Denis Lasić, ambasador NR Kine u BiH Ji Ping i predsjedavajući Doma naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Dragan Čović.

Ceremonija početka radova bit će upriličena u Kasarni Dretelj u Čapljini.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.