Poziv učesnicima ORA “Aerodrom Tuzla, 79”

Povodom obilježavanja 40. godišnjice ORA „Aerodrom Tuzla ,79“, Organizacioni odbor  poziva sve učesnike brigadire, koji su radili na  pomenutoj akciji od 1979. do 1982. , kao i sve ostale brigadire, koji su bili na drugim radnim akcijama, da se jave na kontakt telefone: 061/ 725 685 i  063 /150 589. i e-mail tucichamid @gmail.com

Omladinska radna akcija „Aerodrom Tuzla“, prvi put je pokrenuta 1979. godine, a njoj je predhodio  kontinuitet, predhodnog četverogodišnjeg organizovanja ORA „Kiseljak“ Tuzla.

Radna akcija se organizovala u ljetnjem periodu i trajala je od 30. juna do 28. avgusta 1979. godine.

Brigadiri su bili  smješteni u barakama, u naselju „Mladost“ u Dubravama.

Oko 300 brigadira i brigadirki, svrstanih u deset omladinskih radnih brigada, je svakodnevno učestvovalo  na  trasama radilišta, a povremeno su bile organizirane i vikend brigade.

Radovi su izvođeni na osnovu odgovarajuće tehničke dokumentacije.

Ostvareno je 52062 norma sati , sa prosječnim učinkom od 137 posto.

Brigadiri su radove izvodili  na pripremi podloge projektovanog puta, kao i izmještanju objekata i instalacija na postojećoj trasi i kultivisanju i uređenju šireg putnog pojasa.

Finaliziranje ovih radova je obavljano sinhronizovanom aktivnošću brigadira i građevinske mehanizacije. Radilo se na izgradnji prilaznog puta, za budući civilni aerodrom, u dužini od 920 metara, uređenju prostora za pristanišni plato, a istovremeno se radilo i na izgradnji vodovoda za brigadirsko naselje u dužini od 1300 metara, priključnog puta za individualne stambene objekte, izgradnji mosta preko obližnjeg potoka i samoj regulaciji potoka.

Pored radnih aktivnosti, brigadiri su imali i odgovarajuće druge programske sadržaje. Aktivno su bili uključeni u oblasti društvenog, kulturnog i sportskog obrazovanja, putem raznih predavanja, kurseva i  takmičenja. Organizovane su izložbe fotografija i zidnih novina, uređivani bilteni, kao i brigadirske večeri, uz učešće kulturno-umjetničkih društava i muzičkih ansambala, sa šireg područja Tuzle.

Takođe,  je bilo organizovano svakodnevno druženje sa stanovništvom iz okolnih naselja i mjesnih zajednica.

Uspjesi koji su u cjelini postignuti na ORA“Aerodrom Tuzla 79“, su rezultat samoprijegornog i dobrovoljnog rada mladih, brigadira i brigadirki, te članova štaba i savjeta akcije.

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*