Zašto uvijek potrošimo više vremena i novca kada nešto kupujemo drugima

Istraživanja pokazuju da gotovo uvijek potrošimo više vremena i novca kada nešto kupujemo drugima. U isto vrijeme, naučnici tvrde da postoje dva uzroka tome – biologija i psihologija, piše BBC.Naime, istraživanja su pokazala da ćemo svijesno ili nesvjesno uvijek potrošiti više novca na dalju rodbinu nego na bliske prijatelje. Uzrok ovome je primitivna želja svake vrste, a to je opstanak i širenje gena. S obzirom na to da definitivno više genetskog materijala dijelimo sa rođacima, logično je da na njih više novca potrošimo, tvrde naučnici.

Kada je u pitanju psihologija čovjeka, istraživanje koje je provela Elizabeth Dunn, profesorica psihologije na Univerzitetu British Columbia, sastojalo se iz toga da je svojim učenicima dala dvoje novčanice od 5 i 20 dolara te da su oni trebali odlučiti koju novčanicu će potrošiti na sebe a koju na nekog drugog. Zanimljivo je da su učenici koji su potrošili 20 dolara na druge bili sretniji.

Darivanje poklona je jedan od načina na koji ljudi grade veze. Osobe koje imaju dobre odnose sa ljudima u svojoj okolini često se osjećaju bolje i imaju više samopozdanja. Naravno, količina novca koju ćete potrošite na drugu osobu zavisi i od toga koliko je jaka veza između vas. Ako je suditi prema rezultatima ovog istraživanja, najjača veza je ona koju imaju roditelj i dijete. Naime, istraživanje je pokazalo da su roditeljuu prosjeku spremni potrošiti 330 dolara na poklon za dijete, 196 dolara na supružnika, 90 na članove uže porodice i 50 na najboljeg prijatelja.

Zanimljiva je činjenica da roditelji, bez obzira na to koliko novca imaju, gotovo podjednako troše na svoju djecu što znači da se oni sa manje novca odriču više kako bi njihova djeca imala isto što i njihovi vršnjaci.

(Klix.ba)


Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*