Šta treba znati u slučaju zemljotresa: Gdje se skloniti i kuda se kretati

Područje Bosne i Hercegovine i susjednih zemalja je seizmički aktivno te zemljotresi nisu rijetka pojava. Stoga je važno znati kako postupati u slučaju ove prirodne nepogode.

Kada se dogodi zemljotres, ključno je izbjeći paniku koja dodatno pogoršava situaciju.

Ukoliko se nalazite na nižim spratovima, izađite napolje, ali se udaljite od stabala, stubova rasvjete i električne mreže, elektrčnih kablova i građevina. Ako se u trenutku zemljotresa nađete na višim spratovima, stanite pored nosivih zidova, pod štokove vrata, unutrašnje uglove prostorije, ispod stola te zaštitite oči rukama. Važno je da ste što dalje od staklenih površina i pregradnih zidova te nemojte upotrebljavati otvoreni plamen.

U slučaju zemljotresa tokom vožnje u automobilu nemojte se zaustavljati na mostovima niti ispod podvožnjaka, električnih kablova i u tunelima, nego se zaustavite na otvorenom i ne napuštajte automobil.

Nakon zemljotresa trebate napustiti prostorije na najsigurniji način te sa sobom ponijeti najosnovnije stvari. Ukoliko ste u zgradi s liftom, ne koristite ga, nego krenite stepenicama. Savjetuje se gašenje električne energije na glavnoj sklopki, kao i zatvaranje plina i vode na glavnim ventilima. Ukoliko ugledate lakše povrijeđene, pomozite im, ali teže povrijeđene ne pomjerajte, nego pozovite pomoć. Također, pijte samo flaširanu vodu.

Stanovnici kuće ili stana trebaju odrediti sigurno mjesto u većoj prostoriji te znati gdje se nalazi glavna sklopka za struju, glavni ventili za vodu i plin te poznavati način njihovog zatvaranja. Potrebno je uvijek imati pripremljenu bateriju, radio, pakovanje prve pomoći te određenu zalihu hrane.

U slučaju zemljotresa po mogućnosti pratite sredstva javnog informisanja putem kojih ćete biti detaljno informisani o svim uputstvima. Važno je zadržati mirnoću i pozvati pomoć. Ako ste zarobljeni, lupajte po instalacijskim cijevima u svrhu dozivanja pomoći, ali ipak pokušajte sačuvati što više snage.

Važniji telefonski brojevi službi su:

– operativni centar civilne zaštite 121

– policija 122

– vatrogasci 123

– hitna pomoć 124.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*