Iduće sedmice zvanično imenovanje Tegeltije, novi državni ministri do kraja godine

Do kraja iduće sedmice državni zakonodavci trebali bi potvrditi imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH, rekao je delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine BiH i visoki funkcioner SNSD-a Lazar Prodanović.

Delegat u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine Lazar Prodanović kazao je kako je krajem prošle sedmice razgovarao sa šefom Kluba delegata iz reda srpskog naroda u Domu naroda PSBiH Sredojem Novićem o temi parlamentarnih komisija.

“Razgovarali smo o temi interesa delegata za određene komisije, ali nemam informaciju da li su imena dostavljena članovima Kolegija Doma naroda PSBiH. Mislim da će se tehnički ovih dana sve završiti, ne samo u Klubu delegata iz reda srpskog naroda, već i u drugim klubovima”, rekao je Prodanović.

Na pitanje kada građani Bosne i Hercegovine mogu očekivati da u punom kapacitetu profunkcioniše Parlamentarna skupština BiH, Prodanović je odgovorio da je uvjeren kako će do toga doći do kraja decembra ove godine.

“Mislim da će iduće sedmice Zastupnički dom PSBiH potvrditi imenovanje Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH. Pretpostavljam da će prije praznika doći do potvrđivanja kompletnog saziva Vijeća ministara BiH. Postoji osnovanost da se konstituišu i zajedničke komisije oba doma PSBiH i stalne komisije Doma naroda PSBiH”, kazao je Prodanović.

Inače, SNSD je dostavio imena svojih kandidata za stalna radna tijela Zastupničkog doma PSBiH, a u skorije vrijeme očekuje se da će biti kompletirane i komisije Doma naroda PSBiH (Ustavnopravna komisija, Komisija za vanjsku i trgovinsku politiku, carine, saobraćaj i komunikacije i Komisija za finansije i budžet) kao i zajedničke komisije oba doma (Zajednička komisija za odbranu i sigurnost BiH, Zajednička komisija za nadzor nad radom Obavještajno-sigurnosne agencije BiH, Zajednička komisija za ekonomske reforme i razvoj, Zajednička komisija za evropske integracije, Zajednička komisija za administrativne poslove i Zajednička komisija za ljudska prava).

Prodanović je uvjeren da će Zajednički kolegiji oba doma PSBiH, a koji čine predsjedavajući Doma naroda PSBiH Dragan Čović i njegovi zamjenici Nikola Špirić i Bakir Izetbegović te predsjedavajući Zastupničkog doma PSBiH Denis Zvizdić i njegovi zamjenici Nebojša Radmanović i Borjana Krišto utvrditi članove zajedničkih komisija, ali i međunarodnih delegacija Parlamentarne skupštine BiH.

“To bi bio pozitivan napredak u svakom smislu. To smo trebali uraditi prije godinu”, rekao je Prodanović.

Parlamentarna skupština Bosne i Hercegovine skoro godinu ne održava redovne sjednice, što je rezultiralo time da se u proceduri nalaze brojni zakoni i međunarodni sporazumi koji čekaju na razmatranje. Delegat iz reda SNSD-a smatra da je prioritetno usvojiti budžet institucija BiH za 2019. godinu, ali i budžet državnih institucija za 2020. godinu.

“Također, prioritetna je i ratfikacija svih međunarodnih sporazuma koji su dostavljeni Parlamentarnoj skupštini BiH. Ratifikacija tih sporazuma omogućit će korištenje sredstava svim sredinama u BiH koji su predmet tih međunarodnih sporazuma”, rekao je Prodanović.

Zaključio je riječima kako je svakako potrebno ubrzati procese koji se odnose na evropske integracije u skladu s mehanizmom koordinacije i kako bi BiH imala posebno mišljenje Evropske komisije makar u prvoj polovini naredne godine.

(Klix)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*