U Parlamentu FBiH za decembar najavljene dvije vrlo aktuelne teme

U prvoj polovini decembra će zasjedati Predstavnički dom Parlamenta Federacije Bosne i Hercegovine povodom dviju vrlo aktuelnih tema.

Predsjedavajući Mirsad Zaimović je za 4. decembar sazvao tematsko zasjedanje o stanju u Zavodu za zbrinjavanje mentalno invalidne djece i omladine Pazarić. To se odnosi na još tri ustanove sličnog tipa – Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih lica – Drin, Zavod za zbrinjavanje mentalno invalidnih osoba – Bakovići, Zavod za vaspitanje muške djece i omladine Sarajevo i Ustanovu iz djelokruga socijalne zaštite – Ljubuški.

Zaimović je za Fenu izjavio da će na sjednicu, među drugim učesnicima, pozvati predstavnike uprava i zaposlenika navedenih ustanova i podsjetio da će inicijalni materijal za zastupničku raspravu biti nalazi inspekcija, policije i svih drugih subjekata pozvanih da sagledaju stanje u Zavodu Pazarić nakon šokantnih informacija koje su u javnost iznijeli, prvo direktor Redžep Salić, a potom federalna zastupnica Naše stranke Sabina Ćudić, o finansijskim malverzacijama prethodne uprave odnosno lošim uvjetima za štićenike i nehumanom postupanju prema njima.

Drugo važno zasjedanje Predstavničkog doma Zaimović je najavio za utorak, 17. decembra, kad na dnevnom redu treba da bude Prijedlog budžeta Federacije Bosne i Hercegovine za 2020. godinu.

Prijedlog je utvrdila Federalna vlada na sjednici 28. novembra i uputila ga u parlamentarnu proceduru po hitnom postupku. Predloženi budžet od 4.954.392.401 KM je skoro dvostruko veći od ovogodišnjeg, a glavni razlog je prelazak Federalnog zavoda PIO/MIO na budžetsko, odnosno trezorsko poslovanje.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*