Čelnica NATO-a u našoj zemlji: Mi smo spremni, čekamo da saznamo kakve odnose želi BiH

Šta Bosna i Hercegovina može očekivati od ulaska u NATO savez te koji su benefiti NATO-a za države, glavno je pitanje na koje će danas dati odgovore brojni bh. i međunarodni stručnjaci na tribini “70 godina NATO alijanse – Iskustva Mađarske i Crne Gore” koja se održava u Sarajevu. Tribina je upriličena na Fakultetu za kriminalistiku, kriminologiju i sigurnosne studije, a o ovoj važnoj temi za našu zemlju govore profesor Jasmin Ahić, ambasador Mađarske u BiH Krisztian Posa, ambasador Crne Gore u BiH Obrad Stanišić, zapovjednica NATO štaba Sarajevo brigadna generalica Marti J. Bissell te profesorica Dijana Gupta u ime Atlantskog Vijeća BiH.

Na tribini se najprije razgovara o procesima i iskustvima zemalja članica NATO saveza te o samom partnerstvu, saradnji i prilasku BiH članstvu u NATO. Cilj je pojasniti mladima šta im NATO može pružiti.

Brigadna generalica Marti J. Bissell izrazila je veliku zahvalnost što je dio današnje tribine.

“Zadovoljstvo mi je da imam priliku biti ovdje. Veoma je važno da studenti dobiju pouzdane informacije te da im se pojasni koji su to benefiti i prednosti NATO-a te kako zapravo ide taj put pri stupanju NATO-u. Mladi ljudi su budućnost BiH te je važno da im damo informacije na osnovu kojih oni mogu donijeti odluke kako bi ostali ovdje i gradili svoju budućnost u BiH, a ne negdje drugo”, istakla je Bissell.

Ona je istakla kako je važno da u svakom procesu građani dobiju pouzdane informacije na osnovu kojih mogu formirati svoje mišljenje o NATO savezu.

“U tome važnu ulogu igra fer i otvoreno novinarstvo koje prenosi te informacije u javnost. NATO zapravo čeka da vidi kakve to odnose BiH želi imati, a mi tu stojimo spremni da pomognemo”, kazala je Bissell.

Profesorica Dijana Gupta naglasila je kako je danas poseban dan, naročito nakon što je BiH potpisala prvo pismo koje će poslati u Brisel.

Ambasador Mađarske, koja ove godine proslavlja 20. godišnjicu članstva u NATO alijansi, ali i 15 godina članstva u Evropskoj uniji, također će danas razgovarati s mladima i dati im relevantne informacije o značaju NATO-a.

“Mogu reći da danas poslije 20 godina niko u Mađarskoj ne pita da li je vrijedilo ući u NATO, jer smo od toga imali samo benefite u svakom smislu, s aspekta biznisa, investicija, sigurnosti…”, naglasio je ambasador Posa.

Podsjećamo, iako su članovi Predsjedništva BiH usvojili Program reformi, čeka se formiranje Vijeća ministara BiH kako bi dokument bio dostavljen NATO-u.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*