Pekmez od dunje prepun vitamina i vlakana uljepšat će vam zimske dane

Ukoliko se u vašem domu nađu domaće, neprskane i mirišljave dunje, najbolje je da ih iskoristite za pripremu ukusnog pekmeza koji će vam uljepšati zimske dane. Pekmez od dunja možete mazati na kriške hljeba, na palačinke ili na tost uz puter i čaj. U bilo kojem obliku bit ćete iznenađeni bogatstvom neobičnog okusa. Uz to, važno je istaći kako je plod dunje bogat vitaminima C, B1, B2, niacinom, kalcijem, magnezijem, natrijem, cinkom i željezom. Pored toga sadrži i vlakna koja su ključna za našu probavu.

Svaka domaćica ima svoj recept za fini pekmez, a mi vam donosimo jedan od jednostavnijih.

Dva i pol kilograma dunja dobro operite dok ne skinete dlačice. Potom dunje ogulite, naribajte i izmiješajte sa jednim kilogramom šećera.

Prije ukuhavanja ostavite dunje da stoje nekoliko sati, pa možda i preko noći, a kako biste brže skuhali pekmez.

Dunje ukuhavate otprilike sat i pol sa 0,7 decilitara vode. Često ih miješajte da ne bi zagorjele. Ukoliko je potrebno, možete dodavati malo vode.

Ukuhali pekmez punite do vrha u sterilizirane tegle. Dobro ih zatvorite kako biste napravili vakuum.

Ovaj pekmez ima grublju teksturu, a ukoliko želite skroz glatku smjesu, onda možete nakon pola sata kuhanja usitniti smjesu te nastaviti sa ukuhavanjem.

Postoje i brojni drugi recepti za pekmez od dunje, od toga da mu možete dodati limunov sok i koricu, želatin ili da ga u potpunosti pripremate bez šećera. Sve zavisi šta i kako volite. U svakom slučaju bilo kakva poslastica od dunja začinit će vašu trpezu, ali i obogatiti vaš organizam.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*