Iran - 30. novembar 2019: U glavnom gradu Irana Teheranu obustavljena je nastava u predškolskim ustanovama i osnovnim školama zbog zagađenja zraka. ( Fatemeh Bahrami - Anadolu Agency )

Zagađenje zraka: Stručno tijelo predlaže zadržavanje epizode “Upozorenje“ u svim zonama KS

Stručno tijelo za koordinaciju i nadzor Plana interventnih mjera u slučajevima prekomjerne zagađenosti zraka u Kantonu Sarajevo danas predlaže Vladi KS da zadrži na snazi drugu epizodu “Upozorenje” u svim zonama iz pomenutog Plana, javlja Anadolu Agency (AA).

Iako su pokazatelji mjerenja zagađujućih tvari u zraku na području Kantona Sarajevo jučer zabilježili prekoračenje koncentracije za PM10 na automatskoj stanici Vijećnica od 337 µg/m3, a što je dostignut prag za predlaganje proglašenja treće epizode “Uzbuna” – 300 µg/m3, ovo stručno tijelo, zbog činjenica da ostale stanice nisu pokazale prekoračenja za proglašenje pomenute epizode, kao i da od jutros svi analizatori bilježe značajno smanjenje izmjerenih koncentracija PM10, predlaže zadržavanje prethodno proglašene epizode ”Upozorenje“.

Dodatni razlog pronalaze i u činjenici da se, prema vremenskoj prognozi Federalnog hidrometerološkog zavoda, u utorak očekuje promjena vremena, s padavinama i slabim vjetrom.

”Također, u večernjim satima se očekuje prestanak temperaturne inverzije, koja uslovljava povećanje koncentracija zagađujućih materija u kotlinskim područjima”, navodi se u saopćenju Vlade KS.

Stručno tijelo će nastaviti kontinuirano pratiti vrijednosti zagađujućih materija u zraku, te zajedno s Vladom Kantona Sarajevo obavještavati građane o svim eventualnim promjenama.

Prema podacima uređaja za praćenje kvaliteta zraka koji se nalaze u sklopu kompleksa Ambasade Sjedinjenih Država u Sarajevu, indeks kvaliteta zraka jutros u 14:00 sati iznosio je 232 i okarakterisan je kao veoma nezdrav.

(AA)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*