ICMP ustanovljen kao Međunarodna organizacija

Ministri vanjskih poslova Holandije, Ujedinjenog Kraljestva, Švedske, Belgije i Luksemburga potpisali su danas Okvirni sporazum koji ustanovljuje novi pravni status Međunarodne komisije za nestale osobe (ICMP).

– Ovaj sporazum odražava jedan novi međunarodni dogovor o pitanju nestalih osoba – kazala je direktorica ICMP-a Kathryne Bomberger nakon ceremonije upriličene u povodu potpisivanja sporazuma.

Istaknula je da se decenijama problem nestalih osoba tretira kao humanitarno pitanje, kao pitanje uklanjanja posljedica katastrofa ili kao pitanje ratne hitnosti, ali je sada prepoznato kao jedan sistemski globalni izazov koji zahtijeva koherentan i učinkovit globalni odgovor.

Bomberger je kazala da Sporazum daje ICMP-u oruđe koje im treba da bi ostali u prvom planu ovog globalnog odgovora.

– ICMP radi širom svijeta duže od jedne decenije: ovaj sporazum znači da možemo poduzeti nove inicijative na način koji je dosljedan i prati nove međunarodne sporazume koji se tiču pitanja nestalih osoba – zaključila je.

ICMP je osnovan 1996. da bi se osigurala saradnja vlada u naporima da se da odgovor za oko 40.000 ljudi koji su nestali tokom sukoba u bivšoj Jugoslaviji.

Reflektirajući uspjeh organizacije u provedbi njenog zadatka na području zapadnog Balkana i prepoznavajući globalnu prirodu problema nestalih osoba, vlade koje su podržavale rad ICMP-a proširile su njegov mandat i polje djelovanja u rješavanju pitanja nestalih van granica bivše Jugoslavije 2003. godine, uključujući slučajeve koji su proizilazili iz drugih katastrofa i nepogoda.

Predsjedavajući Upravnog odbora ICMP-a Thomas Miller ističe da je Sporazum usklađen s ICMP-ovom jednistvenom stručnošću.

– Ovo je logičan korak za ICMP, koji je u posljednjoj deceniji napisao dobre smjernice za odgovor na slučajeve nestanka – kazao je Miller te dodao da sporazum daje organizaciji pravno i administrativno uporište, tako da će biti u mogućnosti da brzo i učinkovito reagira gdje god je to potrebno.

Međunarodna komisija za nestale (ICMP) danas aktvino radi u državama širom svijeta, od Kanade do Filipina, te od Iraka do Meksika.

Surađuje s vladama, organizacijama civilnog društva, institucijama pravosuđa, međunarodnim organizacijama i drugim na rješavanju pitanja osoba koje su nestale usljed oružanog sukoba, kršenja ljudskih prava, katastrofa, organiziranog kriminala i drugih uzroka.

ICMP je jedina međunarodna organizacija koja je isključivo posvećena rješavanju ovog problema.

Do sada je pravni status ICMP-a proizilazio prvenstveno iz sporazuma koji su postizani s vladama na području zapadnog Balkana i međunarodnim organizacijama kao što su INTERPOL i Međunarodna organizacija za migracije (IOM).

Sporazum koji su danas potpisali Bert Koenders, Philip Hammond, Margot Wallström, Didier Reynders i Jean Asselborn, uime Holandije, Ujedinjenog Kraljevstva, Švedske, Belgije i Luksemburga, ustanovljava ICMP međunarodnom organizacijom, utemeljenu dogovorom, koja ima svoj vlastiti sistem upravljanja i međunarodne kapacitete.

Predviđa novu organizacionu strukturu, uključujući Odbor povjerenika kao svoj najviši organ, Kongres država članica kao svoj plenarni organ te izvršni segment kojim upravlja generalni direktor.

Okvirnim sporazumom se propisuje da će ICMP uspostaviti glavno sjedište u Haagu, gdje će biti u neposrednoj blizini ostalih međunarodnih organizacija koje se bave pravosuđem i vladavinom zakona.

Očekuje se da će se ovo preseljenje, koji će biti predmetom daljih administrativnih i pravnih rješenja, desiti tokom 2015. godine.

Iz ICMP-a su saopćili da Okvirni sporazum ostaje otvoren za potpise svih država nakon 16. decembra 2014. godine.

(Fena)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*