„Mala škola ekologije“ za velike životne lekcije

Program ekoloških edukacija“Mala škola ekologije” na inicijativu članova Organizacionog odbora „Let's Do It Tuzla“, pokrenut je 2013. godine s ciljem edukacije osnovnoškolske i srednjoškolske populacije o značaju očuvanja životne sredine i okoliša kao brige svih segmenata društva. Aktivnostima su obuhvaćeni i mališani iz tuzlanskih predškolskih ustanova. Za sedam godina svoga djelovanja, „Mala škola ekologije“ posjetila je sve tuzlanske osnovne i srednje škole, održavši ukupno 212 jedinstvenih prezentacija, čime je obuhvaćeno skoro 9.000 učenika.Ovim činom „Mala škola ekologije“ potvrdila je epitet najmasovnijeg ekološkog edukacionog programa ovog tipa na području cijele Bosne i Hercegovine.

U 2019. godini, tokom šestomjesečne implementacije programa edukacija, obuhvaćeno je25 odgojno-obrazovnih ustanova, uz učešće 720 učenikasvih starosnih skupina. Na realizaciji ovih aktivnosti, u svojstvu vršnjačkih edukatora, angažovani su članovi Organizacionog odbora „Let's Do It Tuzla“, koji su u tu svrhu edukovani od strane lica sa višegodišnjim iskustvom u ovoj oblasti.

Naš projekat, između ostalog, poseban značaj posvećuje i terenskim aktivnostima, koje također sprovodi zahvaljujući, u najvećoj mjeri, saradnji sa odgojno-obrazovnim ustanovama u Gradu Tuzla, čime nastojimo kontinuirano raditi u cilju čišćeg, ljepšeg, zelenijeg i zdravijeg okruženja, a čiji je neizostavan segment i ekološki osviješteno stanovništvo. Smatramo da se u okviru postojećih nastavnih planova i programa u školama ne posvećuje dovoljna pažnja temama iz oblasti ekologije, zbog čega i nastojimo na ovaj način pružiti priliku učenicima da prošire svoje vidike o ovoj izuzetno važnoj tematici. Da je zaista tako, govori i činjenica da svakim danom imamo sve više i više ekoloških problema, a nikada manju svijest građana o tome. Zbog toga ćemo u narednom periodu poseban fokus staviti na sistemsko rješavanje tog problema.“, izjavila je Azra Šerifović, koordinatorica programa edukacija „Mala škola ekologije“.

Program „Mala škola ekologije“ podržan je od strane kompanije Eko život d.o.o. Tuzla, ovlaštenog bh operatera sistema za postupanje sa ambalažom i ambalažnim otpadom, koji je već godinama unazad zlatni sponzor projekta „Let's Do It“ na području cijele Bosne i Hercegovine.

„Podizanje nivoa ekološke svijeti kod svih struktura stanovništva u našoj zemlji jedna je od osnovnih zadaća naše kompanije, zbog čega smo odlučili da od samog početka našeg djelovanja pružimo podršku projektu ‘Let's Do It’. Smatramo da već od malih nogu, kroz predškolsko obrazovanje, a u još većoj mjeri i kroz školu, trebamo i možemo djeci razviti ljubav i poštovanje prema prirodi, kao i  čistom i zdravom okolišu. Želimo kod djece i mladih razviti razumijevanje duhovnih i materijalnih aspekata očuvanja životne sredine koji doprinose kvaliteti našeg života. Veliki je uspjeh edukovati preko 9.000 učenika, između ostaloga, i o značaju selektivnog odvajanja ambalažnog otpada, na čemu sigurno nećemo stati.“, kazala je Azra Zahirović, predstavnica kompanije Eko život d.o.o. Tuzla.

Podršku programu pruža i Ministarstvo obrazovanja i nauke Tuzlanskog kantona, u vidu izdavanja saglasnost za ulazak u osnovne i srednje škole na području Grada Tuzla, kao i druge društveno odgovorne kompanije i institucije koje omogućavaju implementaciju svih aktivnosti projekta „Let's Do It Tuzla“.

„Let's Do It“  projekat u Bosni i Hercegovini je počeo 2012. godine i do sada je u volonterskim akcijama čišćenja ilegalnih deponija otpada i sadnje drveća učestvovalo 184.441volontera, koji su očistili oko 13.350 tona otpada i zasadili 446.218 sadnica raznih vrsta drveća.

Očuvanje zelenih površina, čišćenje ilegalnih deponija otpada i sadnja drveća, zaštita životne sredine, unapređenje lokalne zajednice te poboljšanje uvjeta življenja mogući su jedino kroz angažman svih struktura društva, što upravo i jeste fokus aktivnosti koje se sprovode u okviru projekta „Let's Do It“ u našoj zemlji. Svi građani Tuzle, naročito mladi ljudi imaju priliku da svojim učešćem, ali i podrškom ovih i sličnih aktivnosti „Let's Do It Tuzla“ tima, doprinesu poboljšanju ne samoukupnog ekološkog stanja i svijestiveć i smanjenju broja ilegalnih deponija otpada i nivoa zagađenja zraka u Tuzli.

(RTv7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*