Premijerka Škotske: Dobili smo mandat za drugi referendum o nezavisnosti

Škotska premijerka Nicola Sturgeon poručila je danas britanskom kolegi Borisu Johnsonu da treba da se fokusira na realnost i prizna da je Škotskoj nacionalnoj partiji dat mandat za drugi referendum o nezavisnosti. Škotska nacionalna partija osvojila je proteklim izborima 48 od 59 škotskih mjesta u britanskom parlamentu, nakon čega je Sturgeon intenzivirala zahtjeve za još jednim referendumom o nezavisnosti Škotske.

Johnson, čija je Konzervativna stranka osvojila 365 od 650 mjesta u parlamentu, rekao je Sturgeon u jučerašnjem telefonskom razgovoru da se protivi još jednom glasanju o nezavisnosti.

Sturgeon je rekla za Sky News da je Johnsonu prenijela da ima mandat da ponudi ljudima izbor.

“On je ponovio da se tome protivi”, rekla je Sturgeon i dodala da izbori održani 12. decembra predstavljaju prekretnicu za Škotsku.

Sturgeon je navela da Škotska želi drugačiju budućnost od one koju je izabrala većina u Ujedinjenom Kraljevstvu, kao i pravo da izabere vlastitu budućnost.

Ona je rekla da će Škotska uskoro pokrenuti postupak za dobijanje punih ovlaštenja za održavanje referenduma.

Škoti su na referendumu o nezavisnosti 2014. godine glasali da ostanu u sastavu Ujedinjenog Kraljevstva, ali su na referendumu o Brexitu 2016. godine izglasali da ostanu u EU. Većina engleskih i velških glasača podržala je napuštanje bloka.

Sturgeon od tada tvrdi da Škotska zaslužuje još jedno glasanje o nezavisnosti, jer je praktično izvučena iz EU bez svoje volje.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*

Ova web stranica koristi Akismet za zaštitu protiv spama. Saznajte kako se obrađuju podaci komentara.