Razgovori završeni bez dogovora o tržištu ugljika

Maratonski dvosedmični međunarodni klimatski razgovori završeni su u nedjelju, a pregovarači su do sljedeće godine odgodili ključnu odluku o globalnom tržištu ugljika, prenosi Anadolu Agency (AA).

Ipak, zemlje učesnice razgovora o rješavanju problema globalnog zagrijavanja u organizaciji Ujedinjenih nacija ostvarile su mali napredak ka cilju.

Pregovarači iz gotovo 200 država okupili su se na UN-ovom klimatskom sastanku u Madridu u nedjelju ujutru kako bi objavili deklaracije koje pozivaju na veće ambicije u smanjenju emisije stakleničkih plinova koji zagrijavaju planetu i o pomoći siromašnim zemljama koje trpe posljedice klimatskih promjena.

Međutim, uprkos tome što su održali najduže pregovore o klimi ikada u dosadašnjih 25 izdanja, ostavili su jedan od najgorih problema za naredni samit u Glasgowu sljedeće godine. Tako je budućnost globalnog tržišta ugljika ostalo otvoreno pitanje. Snažna neslaganja u vezi s tom temom vjerovatno su učinila da se odluka odgodi do sljedeće godine.

Među prvim dokumentima koji je usvojen bila je deklaracija “Čileansko-madridsko vrijeme za akciju“, koja poziva zemlje da poboljšaju svoja trenutna obećanja za smanjenje emisije gasova s efektom staklene bašte. To je potrebno da bi se uskladili s ciljem Pariskog sporazuma iz 2015. godine da se izbjegne porast temperature veći od 1,5 stepeni Celzijusa do kraja vijeka. Prema sadašnjem stanju, porast će iznositi od tri do četiri stepena Celzijusa, što može imati dramatične posljedice za mnoge na Zemlji.

Zemlje su se također složile da odvajaju sredstva za najugroženije zemlje kako bi im se nadoknadili učinci ekstremnih vremenskih pojava, što je jedno od najvažnijih pitanja za male otočne države i druge zemlje u razvoju.

Ipak, ekološke grupe i aktivisti optužili su bogatije svjetske zemlje da pokazuju malo predanosti ozbiljnom rješavanju klimatskih promjena. Razgovore su ponekad pratili i oštri protesti autohtonih i ekoloških grupacija, kako unutar tako i izvan mjesta održavanja. Demonstracije su odrazile rastuću frustraciju, posebno mladih, zbog sporih napora vlasti da zaustave klimatske promjene.

(AA/RTV7)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*