Definitivni kraj Aluminija: Slijede otkazi i otpremnine radnicima

Današnje zasjedanje Nadzornog odbora Aluminija d.d. Mostar odbacilo je i posljednju ponudu izraelskog ponuđača Abraham grupe te odlučio da van snage stavi sistematizaciju radnih mjesta. Radnici će biti proglašeni tehnološkim viškom, a kako zakon nalaže, njima će biti isplaćene otpremnine. Poslije sastanka Nadzornog odbora njegov predsjednik Zdenko Klepić kazao da se raspravljalo o ponudi Abraham grupacije te odlučeno da se podrži predviđeni biznis model iznajmljivanja fabrike, ali je zatražena dorada u dijelu ponude s rokovima najma, kao i visina zakupnine i pravnog odnosa sa sadašnjim Aluminijem.

“Tražili smo da iz ponude izdvoje sve zahtjeve koji se odnose na razne nivoe vlasti, a ima ih puno, čije rješavanje nije u nadležnosti uprave, niti Nadzornog odbora”, izjavio je Klepić.

Zaključeno je da se podržavaju dijelovi zahtjeva i da apeliraju na vlast da se stave u funkciju pokretanja proizvodnje u Aluminiju.

“Zatražili smo da se fokus u ponudi stavi na aktiviranje livnice radi potrebe za očuvanjem opreme i zaposlenika. Zadužili smo upravu da zatraži od Abraham grupe nastavak razgovora s ciljem korekcija ponude”, izjavio je Klepić.

Nadzorni odbor je na zahtjev uprave stavio van snage ljetošnju sistematizaciju radnih mjesta te odlučio da se preostali radnici proglase tehnološkim viškom i da im se isplate otpremnine.

Postavlja se pitanje zašto Nadzorni odbor nije raspisao javni konkurs za iznajmljivanje livnice, isto kao što se ranije problematizovalo zašto se na takav način nije tražio i strateški partner.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*