U Grčkoj otkrivene kraljevske grobnice iz bronzanog doba ispunjene zlatom

Arheolozi su otkrili dvije kraljevske grobnice u Grčkoj koje sadrže nakit i artefakte iz perioda od prije 3.000 godina, piše BBC. Grobnice su otkrili Amerikanci, i to u južnoj grčkoj regiji, poluostrvu Peloponez. Kako kažu istraživači, njihovo otkriće će pokazati nove tragove o ranoj mikenskoj trgovini i kulturi.

U ovoj regiji 2015. godine otkrivena je još jedna važna grobnica za koju se pretpostavlja da pripada ranom vladaru grada.

Grobnice koje su sada pronađene bile su posute sitnim komadićima zlatnih listova koji su padali sa zidova. Među nakitom koji je bio u njima našao se i zlatni prsten s bikovima, okruženim snopovima ječma, te privjesak koji prikazuje egipatsku božicu.

Tim sa Univerziteta u Cincinnatiju (UC) proveo je više od 18 mjeseci istražujući nalazište u Grčkoj i dokumentujući artefakte.

Jack Davis, šef odjeljenja za klasiku na UC-u, pojašnjava da predmeti poput zlatnog prstena koji prikazuju bikove sa snopovima ječma daju uvid u život na području Sredozemlja prije više od 3.000 godina.

“To je zanimljiv prizor stočarstva – govedo pomiješano sa proizvodnjom žita. To je temelj poljoprivrede”, rekao je Davis.

Otkrivene grobnice bile su urušene, što je štitilo sadržaj u njima.

(Klix.ba)

Ostavite komentar

Vaša email adresa neće biti javno objavljena.Potrebna polja su obilježena *

*